Estetik Dergisi

​​​​​​​BOTOKS-BOTOX - Dr. Özgür Kabal

​​​​​​​BOTOKS-BOTOX - Dr. Özgür Kabal

Son zamanlarda popülaritesi git gide artan botoks nedir?

Mimiklerin neden olduğu çizgi ve deformeler, çatık kaş görüntüsünün oluşturduğu kızgın bakış ifadesine yol açan kaş arasındaki çizgiler, alın ve göz kenarlarındaki deformiteler, kısaca seneler içerisinde yüzde oluşan tüm çizgilere bıçak altına yatmadan, neştersiz bir şekilde botoks ile veda edebilirsiniz.

Peki, güzellik silgisi olarak da adlandırılan botoks nerelere uygulanabilir?

Tıp dünyasında ilk kez şaşılık tedavisinde kullanılan botoks, günümüzde yüz ve boyun derisinde oluşan kırışıklık ve deformitelerin giderilmesi için kullanılıyor. Genelde yüzde alın, kaş arası, göz kenarları gibi kırışıklıkların hafifletilmesi ve çizgisiz bir görünüme sahip olabilmek için kullanılır. Bunun yanı sıra avuç, koltuk altı terleme tedavisinde ve migren gibi bazı nörolojik hastalıklarda sıklıkla tercih ettiğimiz medikal bir dokunuştur.

Bu medikal dokunuş nasıl uygulanıyor?

İşlem yapılmadan önce, uygulamanın yapılacağı bölgeye acı hissedilmemesi için krem sürülür ve 20 ile 30 dakika arası bekletildikten sonra, bölge aseptik solüsyonla temizlenir. Çizgi altlarına ve mimik kaslarına ince uçlu iğne ile enjekte edilir. Bahsettiğimiz bu işlem, maximum 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

Uygulamayı kimler yapmalı?

Konusunda uzman doktorlar botoks uygulaması yapmaya yetkilidir.

Her uygulamanın vücuda bir yan etkisi vardır. Peki botoksun vücudumuza yan etkileri nelerdir?

Uzun yıllar boyunca hem tedavi, hem de estetik amaçlı kullanılan botoksun kalıcı herhangi bir yan etkisi görülmemiştir. Çok nadiren işlem yapıldıktan kısa süre sonra, uygulama yerinde morarma, geçici his kaybı ve üst göz kapaklarında düşme olabiliyor.

Bu uygulamayı yaptıran kişi, etkisini ne kadar sürede görebilir?

Uygulamanın etkisi, yapıldıktan 48 ile72 saat sonra başlar. Optimal etki iki hafta sonunda görülür. Bölgeye enjekte edilen doz gibi, etki süresi de kişiden kişiye değişim gösterir ve bu süre ortalama 3 ile 6 ay kadar devam eder. Botoksun etkisi kaybolunca çizgiler eski haline geri döner, ancak etkisi kayboldugunda düzenli tekrarlar ile botoks uygulaması yaptıran kişilerde, bu kasların zayıfladığı ve işlemin etki süresinin uzadığı gözlenmiştir.

Botoksu kimlerin yaptırması sakıncalı olabilir ve yaş aralığı nedir?

Hamile ve emziren, uygulanacak bölgede aktif deri enfeksiyonu, Miyastenia Gravis, ALS gibi hastalığı ve pıhtılaşma bozukluğu yaşayan kişilerde uygulama son derece sakıncalıdır. Botoks uygulamasını, ortalama 25 ile 65 yaş arası, ihtiyaca göre herkes yaptırabilir.

Son olarak, uygulama öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususları okurlarımızla paylaşır mısınız?

Kişilerin işlemi yaptırmadan önce, aspirin, ağrı kesici, kan sulandırıcı ilaçlar ve alkol almalarını istemeyiz. Bunun dışında yeşil çay, ginseng, balık yağı, C vitamini gibi gıda takviyelerinden morarmaya neden olabileceğinden işlemden önce ve sonra bir süreliğine uzak durulmalı. İşlemden sonra, birkaç saat boyunca dik pozisyonda durmak ve yüz üstü yatmamak gerekir. Ayrıca enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için, hastanın birkaç hafta boyunca havuza girmemesi ve cilt bakımı yaptırmaması gerekir.

01/12/2019
Paylaş: