Estetik Dergisi

DOLGU HAKKINDA - Dr. Sinan Akyürek

DOLGU HAKKINDA - Dr. Sinan Akyürek

Son zamanlarda herkesin bir alışkanlık haline getirdiği dolgudan bahsedelim. Nedir bu dolgu?

Ülkemizde şu sıralar oldukça popüler ve tercih edilen estetik uygulamalardan biri haline gelen dolgu, insan vücudu ile uyumlu, eriyebilen bir madde uygulanarak, hastaların şikâyetçi oldukları bölgelerde görünümlerini daha iyi hale getiren estetik işlemlerden biridir. Dolgu işlemi, kırışıklıklar, hacim kayıpları, şekil ve simetri bozuklukları, hastanın ihtiyacına göre, enjeksiyon yöntemi ile 20- 30 dakika gibi kısa sürede uygulanır.

Peki bu işlem nerelere uygulanabilir?

Dolgu vücudun bir çok yerine uygulanabilmektedir. En çok tercih edilen bölgeler arasında; alın, şakak, yanaklar, elmacık kemikleri, göz kenarları, dudaklar, burun yanından inen kıvrımlar ve çene yer alır.

Dolgular yüz bölgesi dışında hangi bölgelere uygulanabiliyor?

Dolgular yüz bölgesi haricinde bacaklar, kalça ve meme bölgesinde de uygulanabilir. Bunların yanı sıra, yıllar geçtikçe görünmeye başlayan yaşlılık belirtilerinin ortadan kaldırılması için oldukça etkilidir. Vücudun çok çeşitli yerlerine de dolgu estetiği uygulanmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

Dolgu nasıl etkili olur?

Dolgu maddesi, ince bir iğne veya ucu künt kanül olarak adlandırılan bir araçla işlem yapılacak alana enjekte edilerek, kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir. Yüze hacim vererek sarkmaları giderir. En son kullanılan teknikler sayesinde bu hacimlendirme işlemi minimum dolgu miktarı kullanılarak ve yüzü şişirmeden, tam aksine daha ince, zarif bir görünüm elde edilecek şekilde yapılır. Ayrıca hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kollajeni arttıran maddelerdir. Ciltte yenilenme meydana geldiği için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge, ilk haline göre çok daha iyi görünecektir.

“Dolgu’’ işlemini kimlerin yaptırması sakıncalıdır?

Hamile olan, emzirme döneminde olan, cildinde enfeksiyon, iltihap olan ve dolgu maddelerine duyarlılığı olduğu bilinen kişilere uygulanmaz.

Dolgu maddeleri nelerdir?

Hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit tüm dünyada bilinen, etkin ve en güvenli dolgu maddeleridir. Hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit içeren dolgular tüm yüzde sarkmayı gidermek amaçlı kullanılabilir. Ayrıca burun yanak çizgisi, dudaktan çeneye inen sarkma çizgisi, bozulan ve deforme olan çene hattı, düşen yanakları kaldırma gibi işlemlerde başarı ile kullanılabilirler. Diğer cilt yenileme teknikleri ile birlikte kişinin cilt yaş ve görüntüsü 5-10 yaş geriye atar. Bu şekilde kişilerin daha dinamik ve canlı görünmeleri sağlanır.

Hasta işlemin sonucunu ne zaman görebiliyor?

Dolgu yapıldıktan hemen sonra sonuçlar görülmeye başlar, fakat dolgunun asıl istenen görüntüsü bir ay sonra ortaya çıkar.

Dolgu işleminin kalıcılık süresi ne kadardır?

Etki süresi kişiden kişiye değişmekle beraber, dolgu maddesinin yapılış teknolojisine göre 12- 18 ay arası degişmektedir. Cilt yenilemesi yaptığı için dolgu, içerde erise bile cilt eskisine nazaran daha canlı görünür. Bu yüzden etki süresi ortalama 2-3 yıl denebilir.

Dolgu işleminin vücuda yan etkileri var mıdır, varsa nelerdir?

Tüm kalıcı olmayan dolgularda olduğu gibi geçici olarak kızarıklık, şişlik, ağrı, morluk veya dolgu bölgesinde hassasiyet görülebilir, bu etkiler cilde ve dudaklara enjeksiyondan sonra ortalama bir haftada geçer. Çok nadiren ise, herpes tetiklenmesi, damar tıkanıklığı ve cilt enfeksiyonları meydana gelebilir.

Dolgu işleminden önce ve sonra kişiler nelere dikkat etmelidir?

Uygulama öncesi ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingko, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı, vitamin C ve E kullananlarda morarma riski yüksek oldugu için, doktorları ile görüşerek bu tip ilaç ve besinlerin alınmaması tavsiye edilir.

Uygulama sonrası 10-15 gün sıcak (hamam, sauna, güneşlenmek, solaryum gibi), aşırı egzersiz ve mimik hareketlerinden kaçınılması önerilir.

01/12/2019
Paylaş: