Estetik Dergisi

LAZER LİPOLİZ

LAZER LİPOLİZ

Lazer ışığı ile doğrudan yağ hücresi zarının patlatılmasına dayalı bir yöntemdir. Aynı zamanda elastikiyetini kaybetmiş bağ dokusu ve kollajeni de parçalayıp, genç bağ dokusu ve kollajen oluşumunu arttırır.

Vücut şekillendirme uygulamalarında oldukça yenilikçi bir tedavi olan lazer lipoliz bölgesel yağlanma ve cilt gevşekliği tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Başarısı kanıtlanmış olan bu tedavi yöntemi dünya da 3-4 yıldır uygulanmaktadır.

Bölgesel yağ fazlalıklarında, gevşek olan cildin gerginleştirilmesinde ve terlemenin yok edilmesi için koltuk altlarında uygulanan lazer lipoliz oldukça etkili bir vücut şekillendirme yöntemidir. Basen, karın ve bel gibi bölgelerin yanı sıra yüz bölgesi, kol bacak içleri, çene altı, bacak bölgesindeki yağlardan kanama olmadan tek seansta kurtulunabilir. Bu yöntem cildin altında biriken yağları yok eder ve aynı zamanda ciltteki kolajen üretimini arttırarak cildin daha gergin ve genç görünmesini sağlar. Klinikte bile gerçekleştirilebilen uygulama da yapılan kesi 1-2 mm. arasında olduğu için ameliyat sonrasında izi yok denecek kadar azdır.

Lazer lipoliz uygulamasından sonra hasta işine veya sosyal hayatına hemen dönebilir. Kısa sürede iyileşme sağlayan ve de bandajlama süresinin kısa olması lazer lipoliz uygulamasının avantajlarından biridir.

Lazer Lipoliz Öncesinde

Tedavi öncesinde herhangi bir ön hazırlık yoktur. En önemli konu hastanın tedaviye uygunluğudur. Lazer lipoliz öncesinde hastanın alerjik olduğu ilaçlar veya şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalıkları olup olmadığı gibi genel sağlık durumu ile ilgili bilgilerin olması gerekir ki buna uygun olarak gereken tedbirler alınsın.

Lazer Lipoliz Sonrasında

Uygulama gerçekleştirildikten sonra hasta hemen işine ve günlük hayatına dönebilmektedir. İşlem sonrasında yok edilen yağ hücreleri geri gelmez. Ancak hastanın gereğinden fazla kalori alması kalan yağ hücrelerinde hacim olarak artış olmasına neden olabilir. Böyle bir durumda ise işlemi tekrar uygulamak gerekir. Bu yüzden lazer lipoliz sonrasında hastaların spor yapması ve gıda alımına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Lazer Lipoliz Nasıl Yapılır?

Öncelikle bölgesel fazlalık olan yerler işaretlenir ve lazer ışının çıkardığı ısı enerjisinden hastanın etkilenmemesi için tedavi edilecek bölgeye bölgesel uyuşturma yapılır. Yaklaşık olarak 10-15 dakikalık bekleme süresinin sonunda işlem yapılacak bölge iyice temizlenip, 1-2mm lik bir kesi açılır. Bu kesiden lazer atımını yapacak olan fiberin içinden geçen 1 mm çapındaki kanül cilt altına sokulur. Bu kanül yardımı ile yağ birikimi olan bölgede lazer atışı yapılarak yağ hücreleri parçalanır.

Lipoliz hangi bölgelerde etkilidir?

Lipoliz vücuttaki yağlar dışında gıdıyı, çene altındaki yağları ya da gözaltındaki torbaları da azaltabilir. Liposuction yapılması zor olan koltuk altı bölgesinde de oldukça etkilidir. Ayrıca kollar, karın, bel, kalça, basen ve bacak bölgesinde uygulanabilmektedir. Dengeli beslenme uygulandığı ve egzersizle desteklendiği sürece sonuçlar uzun sürelidir. Lazer lipoliz uygulamasından sonra sadece 5 gün korse kullanılması yeterlidir.

Lipoliz kaç seans uygulanmalıdır?

Lipolizin kaç seansta başarılı olacağı kişinin kilosuna, yaşına ve vücudundaki yağ miktarına göre değişir. Genellikle sorunlu bölgelere minimum iki ile dört seans uygulanması gerekmektedir. Hastaların yüzde 80’i ikinci seanstan sonra vücutlarındaki değişikliği fark ederler. Her seanstan sonra, vücut doğal yollarla çözülen yağ atıklarını kendi kendine sıfırlar. Çok sık uygulamalarda sonuçta total yağ kaybı ortaya çıkabilir. Yüksek doz uygulamalarda da elde etmek istediğiniz etkiyi aşabilmek mümkündür. Etkiyi gözlemleyerek 4–6 hafta aralıklarla uygulama yapılmaktadır. Etkinin üçüncü haftadan sonra görülmeye başladığı, 6 haftadan sonra da devam ettiği gözlemlenmiştir. Asıl etkiyi ikinci seanstan sonra görmek mümkündür. Bu süreden sonra hastalar, incelmenin çevreden de fark edildiğini gözlemleyebilmektedirler. Seans sayısı 4–8 olarak planlanmakla birlikte bunu belirleyen, kullanılan ilaç miktarı ve hedef yağ kitlesinin büyüklüğüdür. Bir seansta da uygulanacak doz miktarı bellidir.

Kimlere Uygun Değildir?

- 18 yaşından küçük hastalara,

- Gebe veya emziren kadınlara,

- Şeker hastalarına,

- Kanser hastalarına,

- Karaciğer veya böbrek bozukluğu olan hastalara,

- İlaç alerjisi olanlara.

Lazer Lipoliz’in Liposuction’dan farkı nedir?

Klasik liposuction yağ aldırma uygulanacak bölgeye göre teknik değişiklikler gösterir. Uygulama yapılacak bölgeye verilen sıvı ve sonrasında yüksek negatif basınçla yağlar çekilmektedir. Genelde narkoz altında hastanede uygulanan bu tedavi yönteminin sonrasında hastanın 3-4 günlük toparlanma süresine ihtiyacı vardır. Liposuction uygulamasından sonra hasta da 10-15 günlük süre de morluklar görülebilmektedir. Sonrasında ise uzun bir süre yaklaşık 4-6 hafta kadar korse kullanılması gerekmektedir. Liposuction uygulaması tekrarlanıldığında bir öncekinden daha ağrılı ve travmatik olabilmektedir. Lazer lipoliz ise etkili bir yöntemdir. Lazer lipoliz uygulamasından sonra 5 gün kadar korse kullanılması yeterlidir. Aynı bölgeye lazer lipoliz uygulaması yapılırsa ikinci seansta ilk seans gibi hafif geçer. Yalnız bu uygulamada kısa süreli hafif bir ödem görülebilir.

27/09/2020
Paylaş: