Estetik Dergisi

3D BURUN ESTETİĞİ Op. Dr. Ali Murat Akkuş

3D BURUN ESTETİĞİ Op. Dr. Ali Murat Akkuş

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Akkuş, burun estetiğinde kullanılan 3D Mask yöntemi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Burun estetiğinde yeni ve farklı bir yöntem Ameliyat öncesi kişilerde oluşan “ameliyat sonrasında istediğim uyguluyorsunuz, 3D mask yöntemi nedir? Bize gibi bir buruna sahip olabilecek miyim” gibi endişeleri nasıl biraz bahseder misiniz? gideriyorsunuz?

Burun estetiği, estetik ameliyatlar içerisinde en sık yapılanlardan bir tanesidir ve dünyada en başarılı operasyonların yapıldığı ülkelerden biri Türkiye’dir diyebiliriz. Eskiden bu tür operasyonları öğrenmek için yurt dışına gidilirdi şimdi ise yurt dışından cerrahlar bu işlemleri öğrenmek için Türkiye’ye geliyor. Maske yöntemi benim üç yıl önce üzerinde çalışmaya başladığım bir teknik ve iki yıldır da aktif olarak hastalara uyguladığım bir teknik. Buna kısaca, ameliyat öncesi yaptığımız simülasyonların 3D printerlarla baskı haline getirilmesi ve hastaya bunların gösterilmesi diyebiliriz. Aslında bu teknikle hastaya biz iki yüz arasındaki farkı göstermiş oluyoruz.

Hep şunu söylemişimdir; rinoplasti, (burun estetiği) aslında bir yüz estetiğidir ve aynı zamanda bir yüz ameliyatıdır; yani burun sadece kendi başına değerlendirilebilecek bir organ değildir. En başta burnun yüze kattığı bir ifade vardır. Bunu, burnun yüze kattığı bu ifadeyi hastalarımıza göstermek istiyoruz. Hasta sonuçta mimikleri olan, canlı bir dokuya sahip, duygu durumunu yüzüne vurabilen bir varlık fakat yine de maskelerle bunu hastalara gösterebilmek gerekiyor diye düşünüyorum.

Ameliyat öncesi kişilerde oluşan “ameliyat sonrasında istediğim gibi bir buruna sahip olabilecek miyim” gibi endişeleri nasıl gideriyorsunuz? 3D mask yönteminde kişinin istediği mi ön plana çıkıyor yoksa doktorun istediği burun mu? Tam orta yol nasıl bulunuyor?

Tabi hasta bize geldiğinde öncelikle sormamız gereken temel sorularımızı soruyoruz. “Neden bize geldiniz?” “Nasıl bir burun ve nasıl bir yüz istiyorsunuz?” “Bu ameliyatla hedeflediğiniz şey nedir?” Ve hasta anlatmaya başlıyor fakat hastalar genellikle istediklerini değil de daha çok istemediklerini dile getiriyorlar; örneğin “çok küçük olmasın”, “çok ince olmasın”, “çok kalkık olmasın”, “deliklerim önden çok gözükmesin”, “sırtı çok oyuk olmasın” ya da “kaydırak gibi olmasın” . Bunlar çok klasik ve hastalardan sıklıkla duyduğumuz, aşina olduğumuz cümleler. Hastalarımızın ameliyat öncesi talepleri genelde bu tür talepler oluyor. Hastanın beklenti ve taleplerini dinledikten sonra değerlendirmelerimizi anlatmaya başlıyoruz. “Burnunuzu biraz küçültmemiz gerekiyor” dediğimizde ya da “Ucunu biraz kaldırmamız gerekiyor” dediğimizde hastalarımızın ilk sorduğu soru sıklıkla “Ne kadar?” oluyor. Küçülteceğiz dediğimizde minicik, fındık kadar bir burun yapacağımızı zannediyorlar ya da “biraz kaldırmamız gerekiyor” dediğimizde çok kaldıracağımızı zannediyorlar. Bu nedenle 3D mask tekniği hastayla aramızda çok önemli bir iletişim yolu durumuna geliyor.

Op. Dr. Ali Murat Akkuş: "Rinoplasti, (burun estetiği) aslında bir YÜZ estetiğidir ve aynı zamanda bir YÜZ ameliyatıdır; yani burun sadece kendi başına değerlendirilebilecek bir organ değildir."

3D maskları nasıl oluşturuyorsunuz? Bize bu süreci anlatabilirmisiniz?

Hasta muayenehanemize geldiği zaman ilk önce bir tarayıcıyla yüzünü tarıyoruz. Hastanın bunun için 10-15 saniye kadar sabit durması gerekiyor. Hepsi bu, sonrasında asıl iş bunu birebir bir şekilde 3D Mask çıkarmak. Bunun 3D Mask çıkması 7-8 saatlik bir süreyi alıyor. Elimde hastanın yüzünün birebir kopyası olduktan sonra iş bunun balmumu benzeri özel bir maddeye dönüştürülmesine kalıyor.

Hastanın şekillendirilebilir heykeli üzerinde yüzün oranları, burnun olması gereken büyüklüğü, burnun deri kalınlığı, kıkırdak yapısı, kemik yapısı hesaba katılarak yeni bir burun tasarlıyorum. Bir sonraki görüşmede bunu hastama sunuyorum. Burnunun özelliklerini, neden bu şekilde tasarladığımı anlatıyorum. Burnun doğal görünmesini sağlayacak olan poligonları beraber inceliyoruz. Hastaya kendi burnundan yapılabileceklerimi ve yapamayacaklarımı anlatıyorum. Diyoruz ki mesela; “Bakın ben sizin kemerinizi alırım ama bu kadar almam gerekir” , “Burnunuzun ucunu kaldırmak gerekir ama bu kadar kaldırmak gerekir”, “Burnunuzu küçülteceğimi söyledim size fakat bu deri bu kemik, bu kıkırdak özelliklerinde bir burun bu kadar küçülebilir”. Tabi tüm bu söylediklerimizi bilgisayar ortamında gösteriyorsunuz hastaya ama sonuçta ekran iki boyutlu, hasta ekranda olası sonuçları görüyor ama algılayamıyor. Tam olarak bu nedenle sonuna kadar gitmeye ve ekranda gördüğümüz görüntüyü printer

da basmaya karar verdik ve sonrasında 3D maske haline getirdik. Bu hasta için daha somut bir veri oluyor. Hasta bu maskları gördükten sonra “Ben ameliyat sonrası böyle bir buruna sahip olacağım” diye düşünüyor. Bunu görmek hasta açısından psikolojik bir rahatlama sağlıyor. Ve ne olursa olsun hastayla iletişimi çok güçlü kurmak gerekiyor, hastalara daha önce yaptığımız operasyonlardan örnekler izleterek, ameliyat öncesi maskeyle çekilmiş videoları, ameliyattan sonra maskeyle çekilmiş videoları izleterek “Bakın bu sonuçlar ne kadar benziyorsa, sizinki de o kadar benzeyecek” diyoruz. Yüzde doksan oranında bir başarı sağlayacağımızın garantisini veriyoruz.

Biraz da ameliyat tekniğine değinmek gerekirse; açık teknik yöntemiyle veya kapalı teknik yöntemiyle ameliyatlar olduğunu biliyoruz. Bu teknikler hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz ve siz sıklıkla hangi tekniği tercih ediyorsunuz?

Burun deliklerimizin her ikisinin arasında bir derimiz vardır biz bu deriye columella diyoruz. Bu columella denilen derinin kesilmesi ile yapılan ameliyat tekniğine açık teknik deriz. Kapalı teknik ise ameliyatın burun deliklerinin içerisinden girilerek yapılması, burun deliklerinden içeri girilerek kemiğe ulaşılması, kıkırdağın ortaya konması vs dir. Benim kişisel tercihim kapalı teknikten yanadır.

Ben ameliyatlarımı genellikle kapalı teknik üzerinden yapıyorum. Geçmişte açık tekniği kullandığım dönemler de oldu fakat yaşadığım deneyimlerden sonra kapalı tekniğin daha iyi sonuçlar verdiği kanaatine ulaştım. Yaklaşık 3 yıldır da ameliyatlarımı bu teknikle yapmaya devam ediyorum.

Ameliyat sonrası hastanın iyileşme süreci hangi yöntemde daha sağlıklı ve hızlı sizce?

Kapalı teknikte hastanın iyileşmesi elbette daha hızlı. Ayrıca burundaki bir takım bağları, zarları koruyarak yaptığımız bu ameliyatta daha doğal sonuçlar aldığımızı düşünüyorum.

Bazı burun ameliyatlarından sonra çevremizde sıkça duyduğumuz “burnum çöktü” gibi bazı şikayetler olabiliyor, ameliyat sonrası olası problemler neler? Bunların oluşmaması için nelere dikkat ediyorsunuz?

Çok iyi bir planlama, çok özenli bir cerrahi, hastayla sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmak, komplikasyonları önlemek açısından çok önemlidir. Ameliyat sonrası bakım önemli, çok iyi planladığınız bir işte başarısız olma ihtimaliniz düşüktür fakat ne olursa olsun sonuçta yaptığımız bir cerrahi girişim ve elinizde olmayan nedenlerle gerçekleşen bir takım problemler de gerçekleşebiliyor. Örneğim kıkırdağın hacim kaybetmesi, kemiğin bir miktar yer değiştirmesi gibi. Sonuçta burun derisinin altındaki iskeleti ameliyat ediyorsunuz ve bunların ne olursa olsun yerlerinden oynama durumları gerçekleşebiliyor. Tüm bu riskleri hastalara ciddiyetle ve açıklıkla anlatmak gerektiğini düşünüyorum.

Sadece burun ucuna yapılan bir estetik operasyon mümkün mü? Evet. Örneğin hastanın burnunun ucu düşük ve hafif de bir kemeri var fakat sadece burun ucunu kaldırsanız var olan kemer çok da rahatsız edici bir görüntü olmaktan çıkacak, burada sadece bir burun ucu operasyonuyla hastayı mutlu edecek bir sonuç alabiliyoruz.

Burnumuzun üst yarısı kemikten oluşuyorken, alt yarısı ise kıkırdaktan oluşmaktadır. Kemiğe hiç dokunmadan, kemikle ilgili işlere girmeden, sadece alt tarafta burun ucunun daraltılması, burun ucunun kaldırılması sarkan columella dediğimiz yapının düzeltilmesi veya deliklere müdahale edilmesi, deliklerin küçültülmesi burun ucu estetiği olarak düşünülebilir; sonuç olarak kemiğe dokunulmadan yapılan ameliyatlar burun ucu estetiğidir diyebiliriz.

3D maskeleri tüm hastalar için hazırlayabiliyor musunuz?

Şu anda tüm hastalarımız için 3D maske hazırlayabiliyoruz. Sadece yurt dışından gelmiş randevu almış fakat ertesi gün ameliyat olacak hastalara bunu yapamıyoruz çünkü bu tür durumlarda vakit olmuyor ama hastalar bir gün öncesinden gelirlerse, o hastalar için de 3D maske hazırlayabiliyoruz. Bunun dışında revizyon hastaları dediğimiz hastalar; yani daha önce ameliyat olmuş fakat tatmin olmayan sonuçlarla ameliyattan ayrılmış hastalarımız için maske yöntemi biraz daha riskli çünkü bu hasta grubu biraz daha hassas bir hasta grubu. Zaten bir iki kez hayal kırıklığına uğramış, doku da biraz yıpranmış, doğal olarak ne yapacağımız önceden tam olarak kestiremediğimiz bu revizyon hasta grubunda maske yöntemini kullanmayı tercih etmiyorum.

Abdi İpekçi Cad. No: 39, Hayal Apt. Kat:2, Nişantaşı, Şişli / İstanbul

☎ 0212 215 59 19 ✉ info@alimuratakkus.com alimuratakkus

01/01/2020
Paylaş: