Estetik Dergisi

SUDA DOĞUM NASIL YAPILIR? Op. Dr. Özlem Aras

SUDA DOĞUM NASIL YAPILIR? Op. Dr. Özlem Aras

Op. Dr. ÖZLEM ARAS

Son zamanlarda suda yapılan doğal doğumlar, gebelik şartları uygun olan anne adaylarının tercihlerinde üst sıralardaki yerini almış durumda. Peki ama Suda doğum nedir? Nasıl hazırlanılır ve faydaları nelerdir? Kadın Hastalıkları, Doğum Tüp Bebek Uzmanı, Doğuma Hazırlık Eğitimcisi Op. Dr. Özlem ARAS' dan konuyla ilgili sizler için bilgi aldık. İşte suda doğum hakkında merak ettikleriniz…

Suda doğum, ''Doğal Doğum'' yapmak isteyen gebelerimize tavsiye edebileceğimiz yararlı bir araçtır. Doğum yapmak elbette kolay değil ama iyi bir hazırlıkla ve destekle bunu başarabilirsiniz. Öncelikle iyi bir doğuma hazırlık kursuna gitmeyi unutmayın.

Burada öğrendikleriniz doğum sırasında çok işe yarayacak.

SUDA DOĞUM NEDİR?

Suda doğum doğumun başlangıç bulgularının başladığı andan doğumun bitip bebeğin çıktığı ana kadar olan sürede, herhangi bir zamanda suyun rahatlatıcı etkisinden yararlanmak için suyun kullanılmasıdır.

Bunun için birinci yöntem; suyun rahatlatıcı etkisi için anne doğumun açılma evresinde ihtiyaç duyduğu andan itibaren havuza girer. Ancak doğum burada gerçekleşmez. Doğum için anne havuzdan dışarı çıkar. Bu suyun rahatlatıcı amaçla kullanımıdır.

Diğer teknik ise suya doğumdur. Yani anne havuza girdikten sonra bebek çıkana kadar havuzda kalır. Bebek doğum sonrası yine havuzda anne kucağındadır.

Hangi yolun seçileceği tamamen o anda gebenin ve bebeğin isteğine göre şekillenir.

Şişirilebilir portatif havuzlar hastane odalarında kurulabileceği gibi bazı hastanelerde sabit havuz sistemleri de bulunmaktadır.

Anne genellikle havuza girdiği anda müthiş bir gevşeme ve rahatlama hisseder. Hem suyun kaldırma kuvveti rahatlatır hem de suya girildiğinde salgılanan endorfin hormonu hissedilen gerginliği azaltır.

SUYA DOĞUM NASIL YAPILIR?

Suda doğum için bazı şartların yerine getirilmesi uygundur;

Ailenin doğum öncesinde mutlaka profesyonel bir doğuma hazırlık eğitimi alması şarttır. Çünkü suda doğum aslında doğal bir doğumdur. Bu yüzden ailenin karşılaşacağı koşulları öğrenmesi ve bunlara hazırlanması önemlidir.

1. Annenin suda doğum için uygun bir aday olması. Riskli gebelikler suda doğum için uygun değildir.

2. Aileye destek olacak profesyonel kişilerin doğal doğum konusunda eğitimli ve istekli olmaları gerekir.

3. Destek olacak kişilerin – özellikle bire bir takibi yapan ebenin – suda doğum konusunda tecrübesi olmalıdır.

4. Hastanenin acil durumlar için yeterli personel ve eğitimi olmalıdır.

HANGİ DURUMLARDA SUYA DOĞUM UYGUN DEĞİLDİR?

Doğumların çoğu az riskli dediğimiz gruptadır. Ancak bazı gebeliklerde riskler artmıştır. İşte bu gebelerle suya doğum konusunda aile ile artan riskleri konuşmak uygun olacaktır.

Gebelik takiplerinde herhangi bir risk taşıyan gebeler, örneğin aşırı büyük bebekler veya gelişme geriliği olup küçük kalmış bebeklerin doğumları; annede şeker veya yüksek tansiyon bulunması yine ikiz bebekler veya ters gelen bebeklerin doğumlarında suyu tercih etmiyoruz. Annede HPV, Herpes gibi enfeksiyonlar olması durumunda ve son olarak kanama veya mekonyumlu doğumlarda suda doğum yaptırmıyoruz.

SUDA DOĞUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Doğumda suyun rahatlatıcı amaçlı kullanımının annelere sağladığı rahatlığı kanıta dayalı tıp araştırmalarıyla da desteklenmektedir. Su, annenin doğumda hareketliliğini ve esnekliğini arttırır. Doğumu hızlandırır. Ağrıyı önemli ölçüde azaltır. Ağrı kesicilere ihtiyacı önemli ölçüde azaltır. Perinede esneklik sağlayarak, doğuma bağlı perine bölgesi yırtıklarını azaltır. Epizyotomi oranlarını azaltır. Sezeryan oranlarını düşürür.

Suya doğuma uygun anne seçimi konusunda dikkatli davranıldığında, tecrübeli kişilerle doğru takipler yapıldığında suya doğumlarda artmış büyük riskler yoktur. Suda doğumunda karada olan doğumlar gibi riskleri vardır ve bunlar ailelere yeterince anlatılmalı ve onayları alınmalıdır. Bundan sonraki aşama doğum ekibinin oluşturulması ve hastane seçimidir. Bu doğum ekibinde bire bir destek sağlayacak suda doğum tecrubesi olan bir ebe veya doğal doğumu destekleyen bir doktor olmalıdır. Doğum planını ekiple önceden konuşmalı, doğum yapılacak hastane ve havuzun olduğu yer ziyaret edilmelidir.

Doğum çantasına havuzda giymeye uygun bir bikini ve bolca havlu konması tavsiye edilir. Yine doğum odasını güzelleştirecek led mumlar, gebenin sevdiği koku ve müzikler ortamdaki sevgi hormonu yani oksitosinin salgılanmasını arttırır.

Suyun sıcaklığının 35-37 derece arasında tutulması ve suyun temiz tutulmasına dikkat edilmelidir.

Op.Dr.Özlem ARAS

Kadın Hastalıkları, Doğum Tüp Bebek Uzmanı

Doğuma Hazırlık Eğitimcisi

01/09/2020
Paylaş: