Estetik Dergisi

KİŞİYE ÖZEL BURUN ESTETİĞİ - Yrd. Doç. Dr. Atilla Eyüboğlu

KİŞİYE ÖZEL BURUN ESTETİĞİ - Yrd. Doç. Dr. Atilla Eyüboğlu
Modern çağda estetik algısının değişmesine bağlı olarak birçok yeni yöntem ve uygulama ortaya çıkmaktadır. Burun estetiği uygulamaları, burnun yüzdeki konumu nedeni ile en çok değişiklik yaratan işlemlerin başında gelir. Güncel tedavi yöntemlerinin takip edilmesi ve hastanın isteklerinin yerine getirilmesi burun estetiğindeki başarının anahtarıdır. Günümüzde kişiye özel değerlendirme yapılmadan
ameliyat yapılmasına bağlı olarak günlük hayatımızda, birbirine benzeyen ve doğallıktan uzak olan birçok kişi görmekteyiz.

Dünyada milyonlarca kişi, burnundaki farklı düzeylerde şekil bozuklukları ile yaşamını sürdürmektedir. Mükemmel güzelliğin formülü olan altın oran ölçülerini dikkate alarak, kişinin estetik kaygılarını ve burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek mümkün olabilmektedir. Kişilerin ihtiyacına göre özelleştirilmiş burun estetiği uygulamaları sayesinde kişinin yüzüne uygun burun estetiği yapılabilmektedir. Öncelikli olarak doktor ile hastanın ilk muayene sırasında fikir alışverişinde bulunması önemlidir. Doktorun burun ile ilgili uygulanması gereken işlemleri anlatması ve hastanın da beklentilerini sunması ile, istenilen sonucun mümkün olup olmadığının kararlaştırılması gerekmektedir. Dikkatli bir muayeneyi takiben hasta sorunlarının, cerrahi dışı veya minimal girişimsel yöntemlerle giderilip giderilmeyeceğine karar verilir. Minimal deformitelerin varlığında ya da önceden geçirilmiş cerrahiler sonrası oluşabilen ufak sorunlarda hyaluronik asit dolgu malzemeleri ile başarılı sonuçlar alabilmekteyiz. Burundaki hafif eğrilikler, burun sırtı çöküklükleri ya da burun ucu düşmesi gibi problemler dolgu ile düzeltilebilmektedir. Buna karşın, dolguların ortalama 1 yıl gibi bir sürede eridiği ve tekrarlanması gerekebileceği hastaya bildirilmelidir.

Yine pratik uygulamalardan olan ip ile burun askılanması, burun ucu düşüklüklerini düzeltebilmektedir. Ameliyat istemeyen ancak daha kalıcı sonuç isteyen kişilerde, genel anestezi almaksızın sadece bölgesel uyuşturma ile burun şekillendirme de mümkün olmaktadır. Kulak arkasından alınabilen kıkırdak, karın bölgesinden alınabilen cilt altı doku veya yağ gibi dokular ile şekil bozuklukları düzeltilebilmektedir. Burun ucu bölgelerinde büyüme veya yağlanma sorunu olan kişilerde peeling tedavileri, dermabrazyon ya da fraksiyonel lazer cihazları etkili çözümler sunabilmektedir. Bahsi geçen tedavi yöntemlerine her gün bir yenisi eklenmekte ve bu sayede kişiye özel burun estetiği uygulanabilmektedir. Kişiye özel burun estetiğinin şüphesiz en önemli uygulama alanı cerrahi tedavilerdir. Hasta yüzünün altın oranı ve anatomik özelliklerine dikkat edilerek yapılan cerrahi işlemlerde hasta memnuniyeti daha yüksek olmaktadır. Daha önceki uygulamalardan örnek hasta fotoğrafları (onayı olan) ile hangi sorunun ne şekilde çözülebileceği ve ne kadar düzelme sağlanılabileceği kişiye gösterilebilir. Böylece akıldaki soru işaretleri en aza indirilebilir ve gerçekçi bir beklenti oluşması sağlanabilir.

Pratik uygulamada hastanın hayalindeki burun modelinin ne olduğunu anlamak için hastaya burnunu beğendiği kişilerden fotoğraf örneği göstermesi istenilebilir. Gösterilen modelin kişinin yüzüne uygun olup olmadığı açıklanmalı ve olabilecek sonuçlar değerlendirilmelidir. Burundaki yükseklik, genişlik, deri kalınlığı, kanat genişliği vb. gibi en iyi sonuca varmayı etkileyecek her ayrıntı tek tek değerlendirilmeli ve ameliyat hazırlıkları kişiye özel planlanmalıdır.

Ameliyat öncesi yapılacak modelleme çalışmaları hasta beklentileri açısından yönlendirici olabilmektedir. Elde edilen fotoğraf ya da basılı modeller ile ameliyata girilmesi cerrahi süresini kısaltmakta ve hastanın hayaline daha yakın sonuçlar verebilmektedir.

Üç boyutlu burun estetiği Türkiye’de birkaç farklı üç boyutlu modelleme destekli burun estetiği yöntemi bulunmaktadır. Bu teknolojiler ile yapılan işlemler ameliyat başarısını arttırabilmektedir. Türkiye’de ilk uygulayıcısı olduğum üç boyutlu burun model destekli ameliyat sayesinde birçok hastanın burun ile ilgili beklentisini karşılama fırsatım oldu. İşlemde diğer üç boyutlu yöntemlerden farklı olarak burun sırtı, burun ucu ve burun kanatlarına ayrı ayrı modeller yapılmakta ve ameliyata üç boyutlu modellenen steril kalıplar ile girilmektedir.

Modelleme öncesinden hastanın yüzü tarayıcı ile taranmakta ve bu görüntüler bilgisayar programında birleştirilmektedir. Görüntü hazırlıkları tamamlandıktan sonra hasta ile birlikte istediği değişiklikler anlık olarak yapılmaktadır. Modellemenin düzenlenmesi yapıldıktan sonra yaklaşık 4 saatlik bir basım süresine ihtiyaç duyulur. Model basımı tamamlandıktan sonra ameliyata hastanın talep ettiği değişikliklerin ölçüleri yazan kağıt baskı ve üç boyutlu modeller ile girilir. Ameliyat esnasında modeller kullanılarak gerekli cerrahi işlemler uygulanır ve istenilen burun tamamlandıktan sonra işleme son verilir.

Hayalinizdeki burun ile tanışmak için zaman kaybetmeyin.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle..
02/02/2021
Paylaş: