Estetik Dergisi

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ - Dr. Sonay Öztan Gökhan

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ - Dr. Sonay Öztan Gökhan

Dişlerimiz hem sağlık hem de estetik açıdan büyük bir öneme sahip. Görünümümüz ne kadar güzel olursa olsun, temiz ve sağlıklı olmayan bakımsız dişler tüm güzelliğimizi yerle yeksan edebilir. Üstelik sadece güzel ve temiz görüntüyü değil, imajınızı da negatif etkileyerek iş ve özel yaşantınızda sıkıntılar yaşamanıza neden olur. Diş bakımımızla ilgili doğru zannederek uyguladığımız o kadar çok yanlış varmış ki, işin uzmanı diş hekimi Sonay Öztan Gökhan’dan bu yanlışların yerine doğruları yazmasını rica ettik. İşte Sonay Öztan Gökhan’ın kaleminden Doğru Bilinen Yanlışlar...
 

YANLIŞ 1: Bol diş macunu kullanırsak dişler daha iyi temizlenir.
Reklamlardaki gibi diş fırçasının üzerine boydan boya macun sürmenin hiçbir anlamı yok. Mercimek tanesi kadar diş macunu dişleri temizlemek için yeterli.

YANLIŞ 2: Dişleri sert diş fırçalarıyla iyice bastırarak fırçalamak gerekir.
Sert diş fırçası ve bastırarak diş fırçalamak diş minelerine zarar verir. Sert fırçalar yerine orta sertlikte fırçalar kullanmanızda fayda var. Ayrıca sert bir şekilde güç uygulayarak fırçalamak dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmelerine sebep olur.

YANLIŞ 3: Diş sağlığı için dişleri günde 2 kez fırçalamak yeterlidir.
Günde en az iki kez diş fırçalamak diş sağlığı için çok önemlidir fakat yeterli değil. Çünkü sadece fırçayla dişlerde ulaşılamayan yüzeyler vardır. Bu durumda diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmak gerekir. Bunların yanı sıra bakteri plağına karşı ağız gargarası ya da ağız bakım suyu kullanılmalıdır.

YANLIŞ 4: Kanayan diş etlerini fırçalamazsak diş eti kanamasını önleyebiliriz.
Kanadığı için dişlerinizi fırçalamazsak diş etindeki iltihabın artmasına sebep oluruz. Çünkü kanamalar çoğunlukla iltihap kaynaklı olur ve bu bölge fırçalanarak temizlenmelidir. Tabi diş hekimine görünmekte fayda var.

YANLIŞ 5: Çarpık dişler sadece çocuk yaşta düzeltilebilir.
Her yaşta diş teli takılabilir ve tedavinin sonunda düzgün dişlere kavuşulabilir.

YANLIŞ 6: Diş taşı temizliği dişe zarar verir.
Uzman bir diş hekimi yaptığı sürece diş taşı temizliği diş minesine de diş etine de zarar vermez. Bu işlemde diş yapısına ait olmayan plaklar diş minesinden uzaklaştırılır.

YANLIŞ 7: Hamilelikte bebek annedeki kalsiyumu aldığı için diş kaybı olur.
Hamilelik sırasında diş bakımınızı ihmal etmediğiniz sürece hiçbir diş sağlığı problemi yaşamadan bu dönemi atlatırsınız. Hamilelikle ilgili bilinen bir diğer yanlış ise bu dönemde herhangi bir diş tedavisi olamayacağınızdır. Acil durumlarda ve hamileliğin belli dönemlerinde tedavilerin yapılması mümkündür.

YANLIŞ 8: Ağrıyan dişin üzerine alkol koymak ağrıyı geçirir.
Doğru bilinen yanlışlardan biride ağrıyan dişin üzerine alkolün yanı sıra aspirin, tütün, kolonya, tuz gibi maddeler koymanız ağrının kesilmesini sağlamaz ve dişlerde komplikasyonlara neden olabilir.

YANLIŞ 9: Sürekli bir şeyler atıştırmak.
Sürekli bir şeyler yeme, atıştırma ve asitli içeceklerin gün içinde sık aralıklarla tüketilmesi sonucunda ağız için asidik-bazik denge asidiğe doğru kaydıkça çürük ve dişeti enfeksiyonu oluşabiliyor. Ağızda besin birikiyor, bu da bakteri sayısını arttırıyor ve ağız içini enfeksiyonlara açık hale getiriyor.

YANLIŞ 10: Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak.
Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak genellikle strese bağlı yapılan yaygın bir alışkanlık. Özellikle gece uykuda şiddeti artan diş sıkma ve gıcırdatma dişlerde aşınmalara, diş eti çekilmelerine ve kök-kuron birleşim bölgesinde diş maddesi kaybına sebep oluyor.

01/02/2021
Paylaş: