‘‘Gülmek en doğal hakkınız’’
Güzel dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmak neden önemli? Estetik kaygılar özgüveni nasıl etkiliyor?
Yüzün önemli bir kısmını ağız ve dişlerin kapladığını ve insanlar arası iletişimde dişlerin çok önemli olduklarını söylesem herhalde birçok şeyi anlatmış olurum. Ama biraz daha açmak gerekirse günümüzde estetik kaygılar oldukça fazla, bu kadar estetik beklentinin arttığı bir dünyada vücudumuzun en görünen yeri olan yüzümüz ve onun önemli bir parçası olan dişler hepimizin dikkatle üzerinde durması gereken organlardır. Dişlerdeki çürükler, renk değişimleri, kırıklar, büyük ve renklenmiş dolgular, kötü yapılmış porselen kronlar bunların hepsi estetiği ve ağız sağlığımızı hatta genel sağlığımızı etkilemektedir.
Sosyal ortamlarda, iş yaşamında, partnerizle ilişkinizde estetik olarak kötü dişlere, çürük dişlere, ağız kokusuna vb. sahip bir insanla nasıl sıcak bir iletişiminiz olabilir ki! Doğal olarak iletişiminiz zamanla kopma noktasına girecektir. Bu durum insan da özgüven kaybı ve birçok psikolojik sorunu beraberinde getirecektir. Ayrıca bireyin kendisini özel ve güzel hissetmesi en doğal hakkıdır.
Estetik bir gülüşün, ağız yapısının kriterleri nelerdir?
Estetik gülüş için öncelikle ağızın her anlamda sağlıklı olması gerekir. Bunu biraz açacak olursak; hastamızın genel sağlığı ile ilgili bir problem varsa ve bu durum ağız sağlığını etkiliyorsa önceden doktoru ile istişare edip genel sağlığının toparlamasını sağlamamız lazım, devamında ise dişlerde çürük, tartar ve diş taşı olmaması, diş etlerinin sağlıklı ve pembe renkte olması, kemik kayıplarının olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Hasta detaylı bir ağız muayenesinden geçtikten sonra estetik kısım için hastayla konuşmaya geçilebilir. Aksi takdirde ağıza yapılan her uygulama başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bir örnekle anlatacak olursak, temelleri iyi olmayan bir bina üzerine dekorasyon düşünmeniz ne kadar anlamsızsa, ağız sağlığı düzeltilmeden yapılacak her işlem başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
İyi bir gülüş estetiği;
➤ Diş etiği görünüm miktarına,
➤ Gülme hattında görünen diş sayısına,
➤ Hastanın gülme sırasında diş eti görünme miktarına,
➤ Dişlerin yüz formu ile uyumlu olmasına,
➤ Gülme sırasında üst dişlerin alt dudak konturuna temas edecek şekilde dizayn edilmesine,
➤ Diş rengine,
➤ Dişlerin uzunluk ve genişliklerinin birbirleri ile uyumuna,
➤ Dişlerin yüzeylerinde yansıyan ışığın yarattığı doğal görünümü sağlamak için yapılacak olan artistik uygulamalar dahil olmak üzere çok sayıda faktöre bağlıdır.
En önemlisi tedavi planlaması yapılırken her bireyin ayrı ayrı değerlendirilerek yapılmasıdır.
Hastalar ne tür şikayetlerle başvuruyorlar?
Hastaların farklı birçok şikayeti olabiliyor. Genel olarak söyleyecek olursak hastalar genelde daha beyaz dişlere sahip olmak, güldüğü zaman bütün dişlerin düzgün sıralanmış olduğunu görmek istiyor. Bunun dışında güldüğünde diş etlerinin görünmesinden, ön dişlerine önceden yapılmış ve renklenmiş dolgulardan, travma dişlerinin aralıklı veya çapraşık olmasından, kırık ve diş boyutlarının kötü olduğunu düşünen hastalar başvuruyorlar.
Gülüş tasarımı hangi yöntemlerden, operasyonlardan oluşuyor? Nasıl ve ne süre içerisinde tamamlanıyor? Zor ve ağrılı işlemler içeriyor mu?
Gülüş tasarımında en çok tercih edilen uygulamalar Laminate veneer, zirkonyum ve full seramik restorasyonlardır. Bu restorasyonlar porselenden yapılmaktadır. Porselen yapılar, dişleri en iyi taklit eden ve ağız ortamı için en sağlıklı materyaldir. Gülüş tasarım işleminde, diş etleri sağlıklı ve gülme sırasında diş eti görünme miktarı 1-2 mm ise bu durumda herhangi bir diş eti operasyonuna gerek yoktur.
Fakat diş eti görünme miktarı fazla ise gingivektomi ve gingivoplasti (diş etinin 1-2 mm kesilmesi ve düzeltilmesi) yapılması gerekebilir. Bunu takiben hastanın dişlerine biraz önce bahsettiğimiz hangi uygulama daha uygunsa o uygulanabilir. Ortlama 7-10 gün içerisinde tamamlanmaktadır. İşlemler oldukça basit aslında 3-4 seans içerisinde işlemlerin hepsi bitebilir. Hastanın eğer diş etlerine müdahale edilmişse 1-2 gün hafif düzeyde diş etlerinde sızlama hissedebilir. Yine aynı şekilde dişlerinde ufak tefek sızlamalar hissedebilir. Bunun dışında herhangi bir ağrı olmaz.
Gülüş tasarımının hastalarınız üzerindeki etkisi nedir? Sonuçlar nasıl bir değişime sebep oluyor?
Gerek hastaların dişlerine müdahale etmeden kendi doğal dişleriyle yaptığımız tedaviler, (ortodonti, invisalign) gerekse porselen uygulamalar (laminate veneer, zirkonyum ve tam seramik kaplamalar) sonrasında hastaların çok büyük bir kısmı mutlu oluyor. Bazen son aşamaya geldiğimizde ayna da gördüklerinde ağlayanlar bile olabiliyor. Çünkü ağız ve dişler vücudumuzda en çok görünen bölge ve iletişimin vazgeçilmez bir kısmı. Estetik çılgınlığının bu kadar arttığı bir dönemde tabi ki güzel bir gülüşe sahip olmak sosyal hayatta 1-0 öne geçmenizi sağlıyor. Aynı zamanda bunun karşı cins üzerinde etkisini de unutmamak gerekiyor.
Gülüş estetiğiyle özellikle bayan hastalarımız daha çok ilgileniyor. Biliyorsunuz kadın demek güzellik demek. Ödüllü ve dünyaca bilinen güzel olan resimlere bakın çoğunda kadın resim edilmiştir ve kadın kendini özel ve güzel hissetmek ister. Diş estetiği de bunlardan sadece bir tanesi. Gülüş estetiği dizaynı yapılan hastalarda hastanın uzun vadeli bu sonucu taşıması en önemli hedef olmalıdır. Bunun için bahsettiğimiz gibi hastanın genel ağız sağlığı sağlandıktan sonra estetik işlemlere başlanmalıdır. Her detay hassasiyetle çalışılmalıdır. Genel ağız hijyen kuralları devam ettirilmelidir.