COVID-19, ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde solunum yolu belirtileri ile gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda tanımlanan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü ise bu süreci pandemi olarak adlandırmıştır. Covid-19, virüs içeren yüzeylere dokunma ve sonrasında ellerin ağız, burun ve göz mukozasına teması ile bulaştığı belirtilmektedir. Covid-19’a karşı alınabilecek önlemlerin başında sosyal mesafe, hijyen ve maske kullanımı gelmektedir.
Yapılan çalışmalarda bağımsız bir faktör olan obezitenin ise Covid-19’un görülme riski ve hastalığın şiddetini artırma da en önemli bağımsız etkenlerden birisinin olduğu tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, 18 yaş ve üstü bireylerin %39’unun hafif şişman, %13’ünün ise şişman(obez)olduğunu belirtmiştir. Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda ise %30’unun obez olduğu görülmektedir. Obezite ise başlıca kronik hastalıklar olan hipertansiyon, tip-2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklarda en önemli risk faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Yapılan çalışmalarda ise eşlik eden bir kronik hastalığı olan ve fazla kilosu olan bireylerin, Covid-19 hastalığı için riskli bir durumda olduğu tespit edilmektedir.
Obezite durumunun saptanmasına yardımcı olan BKI(Beden Kütle İndeksi) değeri vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunmaktadır. Bireylerin BKI değeri ve dolayısıyla ağırlık değerleri arttıkça obezite durumu da görülmektedir.
Yapılan araştırmalarda BKI değerinin yükselmesi Covid-19’a karşı risk faktörü olarak kabul edilmektedir ve hastalıkta görülen semptomların daha da şiddetlenmesine sebep olmaktadır.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda Covid-19’a karşı risk faktörü olan obezite durumu engellenmelidir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybı birçok hastalığın iyileşmesine destek olacaktır. Kilo kaybı sürecinde ise kısıtlayıcı ve ihtiyacın çok altında beslenilerek yapılan bir diyet düzeni de sağlığı yine olumsuz etkileyecektir. Kontrollü bir şekilde vücudun ihtiyacı olan tüm besinlerin alındığı sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile ilerlenerek kilo kaybı sağlanmalıdır.
Sadece bu Covid-19 sürecinde değil her zaman sağlıklı yaşama odaklanılmalıdır. Beslenme tıpkı parmak izi gibi kişiye özel olarak planlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına da yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir.
Diyetisyen Ayça Parlakyiğit
01/12/2020