Estetik Dergisi

FRANSIZ ASKI MUCİZESİ - Dr. Zeynep Azaklı

FRANSIZ ASKI MUCİZESİ - Dr. Zeynep Azaklı

Dr. Zeynep Azaklı

Ameliyatsız bir yüz germe işlemi olan Fransız Askılama yöntemi, Fransa’da geliştirilen, içi polyester, dışı silikon malzemeden yapılmış esnek iplerle cildin gerilmesi işlemidir. Aslında orjinal adı “Spring Thread” dir. Piyasada Fransız askı olarak ilk tanıtılan ipler spring thread’dir, fakat Türkiye’de şu an biraz kavram kargaşası gelişti. İple yüz kaldırma işlemlerinin hepsi Fransız askılama olarak anılıyor. Aslında askılama işlemlerinden genel olarak bahsetmeyi daha doğru buluyorum. Bütün iplerin ortak özelliği gençleştirme, sıkılaştırma, güçlendirme, hacim verme, doldurma ve askıya almadır.

Fransız Askısı; yani spring thread olarak bahsettiğimiz silikon ipler 4-5 yıl kalıcılığı olan silikon iplerdir. Hayvan deneylerinde polyester süturun etkisinin azalmadığı çalışmalarla kanıtlanmıştır fakat ip askılarda yüzün kendi elastikiyet ve kollajen kaybı da göz önünde bulundurulduğunda spring thread için kalıcılığı 5-7 yıl arasında diyoruz.

Bir de PDO, PLLA ve PLLA+PCL ipler mevcut. Bunlara emilebilir yani geçici ipler denilir. Şu an piyasada Fransız askı diye bu iplerden bahsedilmekte. Maliyeti de Fransız askıya göre çok daha ucuzdur. Fakat bu ipler yaşlanma belirtilerinin henüz yeni başladığı, yüzde sarkmanın fazla olmadığı, nispeten genç hastalara (30-60 yaşlarında) uygulanıyor. Fakat ip estetiği yaptırırken ameliyatsız 1-1,5 saat içinde işlem yapıldıktan sonra günlük hayata devam edilebilen, evde istirahat dönemi olmayan ve ameliyatla aynı sonucu alacağınız bir yöntem yaptırdığınızı bilerek maliyet karşılaştırmasını buna göre yapmak gerekir. Ayrıca iplerde kullanılan sarf malzemesi ileri teknoloji ürünleridir ve maliyeti de oldukça yüksek ürünlerdir.

İp askılama yöntemlerinde Fransız askısı yani “spring thread” en fazla kaldırma etkinliğine sahip olan iplerdir. İpler takıldıktan 3 hafta içinde ciltte kalıcı olarak sabitlenir. Fakat kaldırıcı etkinliğinden yararlanmak için Fransız askıda cildi çok fazla gereriz ve bu 3 hafta içinde gerilmeye bağlı olarak cillte minimal çizgiler olabilir. Bu, cildin kendi elastikiyetine ve kollajen sentezine bağlı olarak en geç 3 hafta ile 3 ay içinde son halini almaktadır. Ameliyat olduğunuzda en az 1 ay korseyle geçirirsiniz ve bu süre çok daha uzundur. Ameliyat izlerinizin geçmesi ise 1 yılı bulur. Fransız askıda cildinizde hiçbir iz kalmaz.

PDO ipler 6-7 aylık bir süre içinde içinde yavaş yavaş vücuttan emilmeye başlar. Dokuda gerilme ile yüzü yukarı kaldırma ve kollajen yenileme etkisi ile antiaging sağlar fakat geçicidir ve tekrar yenilenmesi gerekir. PLLA ipler 6 ayda erimeye başlayarak ürün 2 yılda tamamen ciltten atılıyor. PLLA+PCL ipler ise 1,5 yılda ancak emilmeye başlayıp 2 yılda vücuttan atılıyor fakat etki süresi 2-3 yıla kadar devam ediyor. İpler bulunduğu bölgede kaldığı sürece sürekli stimülasyon ve kollajen yenileme etkisi yapar. Maliyetinin diğer ip türlerine göre daha uygun olması nedeniyle Ülkemizde yoğun olarak pdo ipler kullanılmaktadır. Fakat biz kliniğimizde PLLA ipler, PLLA+PCL ve orjinal ismi spring thread olan orjinal Fransız askısını uygulamaktayız ve sonuçlardan da oldukça memnunuz. İp estetiğinde yüzü olduğundan 10 yaş daha gençleştirmek ve yüzü yeniden şekillendirmek mümkün.

Kalıcı ipleri daha çok 35 yaş üstü hastalarda tercih etmekteyiz fakat yüzü çok ağır olan yağ dokusu yer değiştirmiş ve sarkmaya neden olmuş genç hastalarda da kaldırıcı etkinliği diğer askılara oranla çok daha fazla olan kalıcı ipleri yani spring thread orjinal Fransız askısını tercih ediyoruz. Bahsettiğim diğer ipler daha ince cilt tabakasına sahip yüzü çok ağır olmayan her yaş grubundan hastaya uygulanabilir. Fakat yaşlanma dediğimiz süreç sadece yüzün sarkması değil, cilt altı yumuşak doku ve yağ dokusu kaybı, kemik erimesi ile oluşan yüzün destek kemik dokusu kaybı, cilt elastikiyeti ve kollajen kaybı ile cilt sıkılığının kaybolması ve cilt rengi koyulaşması, lekelenme şeklinde birçok faktörü içinde bulunduran komplike bir süreçtir.

İple yüz germe yapıldıktan sonra cildin elastikiyetini koruyacak tedavi yöntemlerinin de düzenli olarak yapılması ile yüzünüzü daha uzun süre ipin etkisiyle verilen şekilde tutmanız mümkündür. İp estetiğinde şu an teknikler çok gelişmekte. Artık neredeyse cerrahi ameliyatlarla yarışacak düzeyde uygulamalar bulunmakta. Alın kaldırma, şakak germe, Kaş kaldırma, badem göz, fox eyes, cat eyes estetikleri, burun kaldırma, burun kanatlarını daraltma, dudak kaldırma, boyun germe, meme ve kalça kaldırma, bacak germe gibi vücut estetiği, gözaltı çukurları, gözaltı torbaları, kaş arası kırışıklıklar, kaz ayakları, dudak üstü kırışıklıklar ince çizgilerin kaybedilmesinde mono ipler, dudak üstü çizgileri, alın çizgileri gibi birçok alanda artık ipler kullanılmakta... Bunlar tamamen uygulayıcının bilgisiyle harmanlanan işlemler. Bu işlemleri sadece ileri ip uygulayıcıları yapmakta.. Botox proteinleri içeren ipler mevcut, alın çizgileri boyunca uygulandığında ipin etkinlik süresi boyunca botox ihtiyacı kalmıyor.

Bir de ipin ham maddesi olan PDO ve PCL sıvılar mevcut. Aslında dolgu mu demek lazım bilemedim. Bunlar da yüze sıvı olarak enjekte edilmekte dolgu uygulaması gibi fakat zaman içinde ip askılama gibi kollajen sentezini uyardıkça cildi daha da sıkılaştırarak 6-12 hafta içinde cilt altı dokuyu yapılandırma ve yüzü daha da yukarı çekme ve germe etkisine sahip. Bu işleme ben sıvı yüz germe diyorum.

Pcl dolguların bir de cilt yüzeyine uygulanan formları çıktı. Bunlarda yüzdeki ince çizgiler ve cilt sıkılaşmasında direk kullanılan mezoterapi ürünleri arasında kendine ayrı bir sınıf oluşturdu. Kombine yapılan tedaviler her zaman en mükemmel sonuçları verir.

Bence artık iple askılamanın geleceği yüzden çok vücut şekillendirmede. Ameliyatsız bir şekilde meme dikleştirme, karın germe, sırt bölgesindeki yığılma ve katlanırlardan kurtulma, bacak germe, popo kaldırma işlemleri iple yapılabilen ileri teknikler olarak estetikte önemli bir yer aldı. Bu işlemlerde kesi izi kalmadığı için de ilerleyen zamanlarda medikal estetik hekimleri tarafından bu alanda yapılan işlerin, plastik cerrahiden çok daha önde gelen ve tercih edilen uygulamalar haline geleceğini düşünüyorum.

 

DR. ZEYNEP AZAKLI
Ben Dr. Zeynep Azaklı. 2007 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2008 yılından beri medikal estetikle ilgili işlemler yapıyorum. Estethica hastaneler grubunda kozmetik dermatoloji bölümünde çalışmaktayım. Dolgu, Botox, Mezoterapi, Cilt Gençleştirme, Leke Tedavileri, Kılcal Damar, Akne ve Akne izleri, Ameliyat İzleri Tedavisi, Selülit, Bölgesel İncelme ve İple Askılama işlemleri yapıyorum.

01/11/2020
Paylaş: