Şüphesiz insana kendini iyi hissettiren sporlardan biri de kayak. Dağ havasıyla yenilenecek, bedeniniz forma kavuşurken kendinizi sağlıklı ve mutlu hissedeceksiniz. Tertemiz havayı içinize çekin ve heyecanıyla birlikte zinde hissetmenin keyfini çıkarın.
Kayak yapmanın püf noktalarını sizin için derledik.
Kış turizminin vazgeçilmez aktivitelerinden biri olan kayak, ailece birlikte yapabileceğiniz bir spor dalı. Enfes bir dağ manzarasında, kar ve güneşin keyfini sürerken hem eğlenip hem de hayatınıza heyecan katmanın da bir yolu.
Kayak, Zaman içinde gelişerek bir spor aracı olarak benimsenmiş. İlk kayak müsabakaları ise 1866’de Norveç Christina’da yapılmış.
Kayak seçerken nelere dikkat edilmeli?
Dönüşlerde esnek olabilmek için kayağı da döndürebilmeniz gerekir. Bu nedenle kayaklarınız ağırlığınıza ve fiziksel yeteneklerinize göre çok sert olmamalıdır. Kayağınızı test ederek alırsanız daha sağlıklı bir seçim yapabilirsiniz.
Yeni başlayanların kiralama yöntemine yönelmesi maddi açıdan da uygun olacaktır.
Kayak takımı nelerden oluşur?
Bağlamlar, botlar ve batonlar olmak üzere üç birimden oluşur. Batonlar dengeyi kaybetmemek için dirsek hizasında ve elde tutulur. Botlar ve bağlamlar ise kayaklarınızın botlarınıza bağlanması ile ayağınızın hem rahat etmesi hem de ayaklarınızdan çıkmamasını sağlar. Kayaklar botlara takılırken, eğer profesyonel değilseniz mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız.
Kayak kıyafet ve aksesuarları nasıl seçilmeli?
Öncelikle rahat ve güvenli hareket edebilmeniz için uygun olan kıyafet ve aksesuarlar tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Özellikle yeni başlayanlar sıkça düşecekleri ve karla temas edecekleri için, soğuk ve ıslaklığa karşı vücutlarını koruyabilecek yapıda kıyafetler seçmeli. Poliüretan ya da sentetik kumaştan yapılmış özel eldivenler, hareketleri kısıtlamayacak bir şapka ellerimizi ve başınızı rüzgardan ve soğuktan koruyabilir. Kayak sırasında özel olarak üretilen kayak tulumları, pantolonlar, montlar ve polarlar, vücudunuzu soğuğa karşı koruyan kıyafetler gibi vücudunuzun hareketini engellemeyecek ama yanı zamanda vücut ısısını koruyacak kıyafetler seçmelisiniz. Kar yağışlı ve tipili havalarda yüzünüzü ve gözlerinizi koruyarak sağlıklı ve rahat spor yapabilmek için gerekli olan ilk aksesuar şüphesiz goggle olacaktır. Goggle gözlüğünün çift camlı olmasına özen gösterirseniz kayak yaparken buğulanmasına engel olur.
Kayağın ilk ortaya çıkışı
Kayağın tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk olarak insanların karda batmamak için ayaklarına bağladıkları ağaç parçaları ile ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 5000 yıl öncesine ait ilk kayaklar, dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapılmış olup, bunların kayganlığını artırmak için çam ağacından yapılanların tabanları katranla, betuladan yapılan kayaklar ise deriyle kaplanmış.
Güneşi unutmayın!
Güneş ve rüzgar yanığına karşı mutlaka önlem almalısınız. Karlardan yansıyan kış güneşi, en az yaz mevsimindeki kadar yakıcı olduğundan, cildinizi güneş, rüzgar ve soğuğun etkisinden korunmak için mutlaka özel güneş kremleri ve dudak koruyucuları kullanmanız gerekiyor.
Dikkat etmeniz gerekenler!
Seviyenize uygun bir pist tercihi yapın. Vücudunuza uygun doğru ekipmanlar seçin. Kaymaya başlamadan önce vücut egzersizleri yapın ve kaslarınızı ısıtın. Kaymaya başlamadan önce meyve ve sebze ağırlıklı olacak şekilde hafif bir şekilde beslenin. Bol sıvı tüketin ve boğaz kuruluğunu önlemek için burundan nefes alın. Yorulduğunuzda ara verin. Diğer kayakçıları tehlikeye sokacak hareketlerden kaçının. Pistlerdeki uyarı levhalarını dikkate alın. Yeni başlıyorsanız dengelerini kaybettirecek ani hareketlerden ve zorlamalardan kaçının. Özellikle çocuklarınızın kask takılmadan kayak yapmasına izin vermeyin.