Türk tarihi ve kültüründe hamamların farklı bir önemi vardır. Osmanlı’dan bu yana Hamamlar sadece yıkanmak, temizlenmek için değil, eğlenmek, güzelleşmek için de kullanılıyor.
Sultanların ve Padişahların şehri İstanbul’da eskiliği ve tarihiyle ünlü pek çok hamam bulunuyor.
Hamam kültürünün tarihi, Antik Roma dönemine kadar uzanır. Özel bir düzenle sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla tasarlanan hamamlar, Osmanlı döneminin önemli yapılarıdır. O dönemlerde her sultan ve padişahın bir hamam yaptırdığı bilinir. En önemlileri ise yaptığı eserlerle Türk mimarisine önemli yapılar bırakan Mimar Sinan’ın yaptığı hamamlardır.
Hamam, kısaca “yıkanma, arınma ve şifa bulmaya mahsus yer” olarak tanımlanır. Hamamlar mimari yapı açıdan cami mimarisi ile benzerlik göstermektedir. Örneğin hamamların kubbesi, camilerin kubbesine benzemektedir. İslamiyet’e göre; bir bedenin girdiği suya başka bir beden giremez, çünkü o su kirlenmiştir. İslamiyet’te bu inançtan dolayı, akan suda yıkanma ve abdest alma alışkanlığı doğmuştur, bu nedenle Türk hamamlarında kurnalar gerekli bir ihtiyaç olarak düşünülmüştür. Hamama girmeden önce peştamal, havlu alınır. İlk girdiğinizde hissedeceğiniz sıcaklık ve buhar sizi şaşırtmasın, bu size çok iyi gelecek. İlk olarak bir kurna yanını seçerek, yıkanacağınız suyun sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. Öncelikle tasla alıp defalarca üstünüze dökeceğiniz suyun etkisiyle gevşeyebilirsiniz. Mutlaka göbek taşına yatarak sıcaklığıyla rahatlamaya çalışın. Bir süre dinlenirken terleyin. Bir Türk deyiminde olduğu gibi "Hamama giren terler".
Hamamlarda kese ve köpük yaptırmak bir gelenektir. Bu işi yapan kişilere tellak denir. Tellaklar önce kese ile tüm vücudu ölü derilerden arındırır. Daha sonra isteğinize bağlı olarak masaj ya da köpük banyosu yaptırabilir veya yıkanma ritüeline kendiniz devam edebilirsiniz.
Osmanlı döneminde haremdeki cariyeler zamanlarının büyük bölümünü hamamda geçirirlerdi. Sıcaklığı ve buharıyla cilt gözenekleri açıldığı ve kese ile ölü derileri attıkları için, hamamdan güzelleşmiş, gençleşmiş bir şekilde çıkarlardı. Onlar için hamam padişahla görüşmeden önce mutlaka ziyaret ettikleri yer olarak güzelleşmenin en iyi yoluydu. Unutulmaz bir deneyim için, sizin için seçtiğimiz; mutlaka gidilip görülmesi gereken İstanbul Hamamları...
Cağaloğlu Hamamı
I.Mahmut döneminde yapılan İstanbul’un en büyük çifte hamamlarından olan Cağaloğlu Hamamı, barok stili mimari yapıya sahiptir. Klasik Osmanlı mimarisinden farklı olarak soğuk ve sıcak bölümleri diğer hamamlara göre farklılık gösterir.
300 yıldır ayakta duran hamamın kadın ve erkekler için ayrı bölümleri bulunuyor. New York Times gazetesinin “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde yer alan Cağaloğlu Hamamı, Osmanlı Dönemi’nde inşa ettirilen son büyük hamam olma özelliğini de taşımaktadır.
Adres: Prof.Kazım İsmail Gürkan Cad. No 24 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul
Telefon: 0212 512 85 53
Hamamın giriş fiyatı: 90TL kese, masaj dahil fiyatı 150TL
Süleymaniye Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamam için Mimar Sinan; “kalfalık eserim” diye tabir eder. Hamam ile birlikte o dönemde Süleymaniye Camii ve külliyesi inşa edilmiştir. Beyazıt’ta yer alan hamam üç bölümden oluşur. Kadın ve erkeklerin her gün kullanabildikleri bölümlerinin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümü de hamamın kullanılan bölümüdür.
Türklerden daha fazla yabancıların tercih ettiği hamam yapısı ve Osmanlı döneminde kalmasından dolayı görülmesi gereken yapılar arasında yer alır.
Adres: Mimar Sinan Caddesi No:20. Süleymaniye/ İstanbul Telefon: 0212 519 55 69
Hamamın giriş ücreti: (Kese,köpük masajı dahil) 100TL.
Kılıç Ali Paşa Hamamı
Tophane’nin sembollerinden olan tarihi Kılıç Ali Paşa Hamamı, adını Osmanlı donanmasının ünü dünyaya yayılmış önemli askerlerinden Kılıç Ali Paşa’dan alır. Önemli mimarlarımızdan Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan hamam, titiz bir restorasyon aşamasından sonra 2012 yılında hizmete açılmış. Büyük usta Mimar Sinan’ın 1578- 1583 tarihlerinde inşa ettiği düşünülen hamamın özelliği, ışığı geçiren fil gözü bezeli kubbeleridir. İstanbul’un ikinci en büyük kubbesi olan Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın dış bölümünde hamam ürünleri satan bir dükkânı da yer alıyor. Özel günler için gelin hamamı, damat hamamı ve kırk hamam gibi etkinlikler düzenlenen hamam sabah kadınlar için, öğleden sonra erkekler için hizmet veriyor.
Telefon: 0212 393 80 10
Adres: Kemankeş Mah. Hamam Sok. No:1 34425 Tophane Karaköy Hamam giriş ücreti: 100TL (Kese,köpük masajı dahil) 130TL.
Çemberlitaş Hamamı
Kapalı Çarşı yakınlarında yer alan bir diğer tarihi hamam da Çemberlitaş’tır. Mimar Sinan’a 1584 yılında Nur Banu Sultan tarafından yaptırılan hamam, kadın ve erkek bölümlerinden oluşan çifte hamamdır. Çemberlitaş bir dönem Valide Sultan ve Gül Hamamı isimleriyle de anılmıştır. Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini Seyahatnâme adlı eserinde toplamış Evliya Çelebi ise yapıdan III.Murat Hamamı olarak bahsetmiştir. Hamam içinde yer alan bazı göbek taşlarında Osmanlı yazıtları bulunmaktadır. Tarihi yapı, günümüzde hamam sefalarıyla yabancı ve Türk konuklarını ağırlamaktadır.
Adres: Vezirhan Cad. No: 8, Çemberlitaş / İstanbul Telefon: 0212 522 7974
Hamam giriş ücreti: 60TL, (Kese, köpük masajı dahil) 90TL
Tarihi Gedikpaşa Hamamı
Hamamı isimleriyle de anılmıştır. Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini Seyahatnâme adlı eserinde toplamış Evliya Çelebi ise yapıdan III.Murat Hamamı olarak bahsetmiştir. Hamam içinde yer alan bazı göbek taşlarında Osmanlı yazıtları bulunmaktadır. Tarihi Kapalı Çarşı yakınlarında bulunana Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden olan Gedikpaşa Hamamı 1475 yılında Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sauna, göbek taşının yanında havuzu olan tarihi tek hamamdır. Aynı zamanda kadın ve erkek bölümleri olan İstanbul’un çifte hamamlarındandır.
Adres: Hamam Cad. No:65 - 67 Gedikpaşa/İstanbul Telefon: 0212 517 89 56
Hamam giriş ücreti: 50TL (Kese,köpük masajı dahil) 70TL.
Tarihi Galatasaray Hamamı
Yüzyıllara hükmetmiş Sultan II. Bayezid tarafından, Gül Baba’nın arzusuyla yapılmış olan Galatasaray Hamamı günümüzün en çok tercih edilen tarihi hamamlarından. 1484 yılında o zamanların önemli zatlarından Gül Baba’nın Sultan II. Bayezid’den dileği olan hamam ve mektep, zatın istediği gibi büyük olarak yapılmış. Birçok paşa, kadı, sadrazam ve padişahın kullandığı hamam geçmişten günümüze kalan önemli miraslardan.
Adres: Turnacıbaşı Sokak, No: 24 Galatasaray- Beyoğlu/İstanbul Telefon: Erkekler için 0212 252 4242 / 0212 249 4342
Hamam giriş ücreti: 65TL (Kese,köpük masajı dahil) 135TL.
Çinili Hamam
Tarihi Çinili Hamam, Kösem Sultan tarafından 1640 yılında yaptırılmıştır. Bitimine ömrünün yetmediği hamamın bitirilmesini kardeşi üstlenmiştir. “Çinili” adının konulması o dönemde özel çinilerle bezeli olmasından gelmektedir. Fakat çiniler günümüze kadar kalamamış, çalınmıştır. Tekrar hayat geçirilme evresinde yapıda fazla değişiklik yapılmamış, sadece duvarları orijinal mavi taşlarla, esere sadık kalınarak süslenmiştir. Tarihi hamamın güzelliği birçok dizi ve fotoğraf sanatçısı tarafından fark edilmiş ve çeşitli sanatsal projelerde kullanılmıştır. Kubbeleri oldukça yüksek olan hamamın erkek ve kadın bölümlerinde köpük masajı, kesek ve kadınlar için yağlı masaj hizmetleri sunulmaktadır.
Adres: Valide-i Atik Mh., 34664 Üsküdar/
İstanbul
Telefon: 0216 334 97 10
Hamamın giriş ücreti: 20TL (Kese 6TL, köpük masajı 6TL)