Tüm dünyada ve ülkemizde son yıllarda burun estetiğine olan ilginin arttığını görmekteyiz. Ben de bu yazımda burun estetiği ameliyatı yani “Rinoplasti” hakkında en çok merak edilen soruları sizler için cevapladım.
Burun; nefes ve koku almanın yanında, yüzün tam ortasında konumlanmasından dolayı yüz ifadesini belirleyen bir organdır. Şekil bozukluğu olan ya da diğer yüz hatları ile uyumsuz görünen bir burun, aynaya bakıldığında yüzün ilk dikkat çeken yeridir. Bu nedenle yüzlerinde estetik bir değişim isteyen kişiler genellikle burundan başlamak isterler.
- Rinoplastiye olan ilginin son yıllarda artmasının sebebi nedir?
Sosyal medya kullanımının artması dijital platformlarda insanlarda daha güzel, daha estetik görünme isteğini artırıyor. Fotoğraflarda yüzün, dolayısıyla da burunun ön planda olması, deforme burun görünümüne sahip olan kişilerin rinoplastiye yönelmesine neden oluyor.
Son yıllarda rinoplasti konusunda biz Türk cerrahlar olarak oldukça başarılı sonuçlar elde ettik ve bu alanda tüm dünyada kendimizden takdirle bahsettirmeyi başardık. Şu anda hepimiz, dünyanın farklı birçok yerinde yapılan bilimsel kongrelerde İstanbul’un “Rinoplastinin Başkenti” olarak anılmaya başlamasının haklı gururunu yaşıyoruz. Burun estetiğinin en iyi yapıldığı, öğretildiği ve geliştirildiği bu kadim şehirde birbirinden kıymetli rinoplasti konusunda uzmanlaşmış meslektaşlarımızla sürekli iletişim halinde çalışıyoruz. Bu durum alınan sonuçlardaki başarı oranını yükseltiyor. Alınan başarılı sonuçları görmek de rinoplasti olmak isteyen adayların daha güvenle karar vermelerine yardımcı oluyor. Bu nedenle sadece yurt içinden değil aynı zamanda yurt dışından da her yıl binlerce rinoplasti adayı İstanbul’a rinoplasti olmak için gelmeye devem ediyor.
- Rinoplasti ameliyatı kimlere yapılabilir?
Rinoplasti, diğer yüz hatları ile uyum içinde olmayan, estetik görünümü bozan ve şekil bozukluğu olan buruna sahip kişilere yapılır. Bu ameliyat ile ayrıca hastaların burundan kaynaklı nefes alma problemleri varsa aynı ameliyat ile bunlar da giderilir. Erkeklerde 18, kadınlarda 17 yaşından sonra yapılabilir.
- Rinoplasti öncesi hasta-doktor görüşmesinde neler konuşulur?
Öncelikle hastanın şikâyetleri ve beklentileri öğrenilir. Ardından detaylı burun iç ve dışı muayenesi yapılır. Burun iç ve dış iskelet yapısı, cilt yapısı ve diğer yüz hatları arasındaki oran dikkatle incelenir. Hastanın profesyonel fotoğrafları çekildikten sonra dijital ortamda milimetrik hesaplamalar yapılır. Hastamızın sahip olduğu yüz şekli ve dokuları ile alınabilecek sonuçların hastamızın beklentisini karşılayıp karşılayamayacağı detaylı bir şekilde değerlendirilir ve anlatılır.
- Rinoplasti öncesi simülasyon neden yapılır?
Bilgisayar simülasyonu, hastamızın ameliyat sonrası nasıl bir buruna sahip olmak istediğini anlamak ve hastamıza sonuç konusunda genel fikir vermek için yaptığımız bir uygulamadır. Her hastanın yüz ve burun şekli farklıdır asla hiçbiri diğerine benzemez. Bu da hastanın sahip olduğu dokulardan en iyi sonucu yakalayabilmek için o kişiye özel bir tasarım yapma gerekliliğini doğurur. Bu aşamada simülasyon hem hastamızı anlamada hem de oluşabilecek sonuçları gözden geçirme konusunda bize ve hastalarımıza yol gösterici olur. Ama hiçbir zaman ameliyat sonrası görüntünün bire bir aynısı olacağını garanti etmez.
- Ameliyatta kullanılan teknik ve aletler neye göre seçilir? Piezo cihazının rinoplastideki avantajı nedir?
Burun estetiği ameliyatı burundaki şekil bozukluklarının giderilerek yüzün diğer hatları ile daha uyumlu bir hale getirilmesi için yapılan, kendi içinde çok fazla değişkeni olan oldukça karmaşık bir ameliyattır. Her hastaya özel farklı bir tasarım yapıldığı için tüm ameliyatlarda aynı teknik ve alet kullanmayabiliriz. Buna hastamızın burun yapısındaki değişkenlere göre karar veririz.
Piezo, burun kemiklerini şekillendirmek için sıkça kullandığımız ultrasonik bir kemik kesme cihazıdır. Bu cihaz sayesinde çevre dokulara daha az zarar verildiği için ameliyat sonrası daha az morluk ve ödem görürüz. Ama benim için piezoyu çok daha önemli kılan nokta “çok küçük milimetrik ayrıntıları düzeltme”ye olanak sağlamasıdır. Çünkü rinoplasti küçük ayrıntıların cerrahisidir. Ne kadar detaycı ve titiz bir cerrahsanız sonuçlarınız o kadar yüz güldürücü olur. Piezo da bu konuda oldukça fayda sağlar.
- Buruna konulan tampon ve ateller ne zaman çıkarılır? Tampon çıkarma ağrılı bir işlem midir?
Ameliyat sonunda burun içine, kendinden hava kanalları olan silikon tamponlar koyarız. Burun sırtına da ödemi engellemek ve burun şeklini stabilize etmek için termal atel yerleştiririz. Tampon ve atelleri ameliyattan bir hafta sonra çıkarırız. Burun içine yapışan eski nesil tamponların aksine, yeni nesil tamponlar silikon oldukları için burun içine yapışmaz ve kolaylıkla kayarak ağrısız bir şekilde çıkarılır.
- Ameliyat sonrası morluk ve şişlikler ne zaman geçer?
Ameliyattan sonra morluk ve şişlik oluşması; kullanılan tekniğe, ameliyat esnasındaki kan basıncına, kişinin kanama pıhtılaşma değerlerine ve kişisel doku yanıtlarına göre değişkenlik gösterir.
İlk üç gün morluk ve şişlikler de hafif artmalar görülse de üçüncü günden sonra azalmaya başlar. Morluk çoğu hastada birinci haftanın sonunda gözle görülmeyecek kadar azalmış olur. Ödem ise yine birinci haftada oldukça azalmış olur, tamamen geçmesi ise cilt yapısına göre değişkenlik gösterir.
- Burnun tam iyileşip istenen şekli alması ne kadar sürer?
Burunun iyileşme süresi kişiden kişiye, cilt kalınlığına göre değişir. İnce ve normal ciltli hastalarda bu süre 1 yıl iken, kalın ciltli hastalarda 2-3 yılı bulabilir.