Estetik Dergisi

BURUN ESTETİĞİ ÖNCESİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER - Op. Dr. Gözde Pamuk

BURUN ESTETİĞİ ÖNCESİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER - Op. Dr. Gözde Pamuk
Burun estetiği düşünüyorsanız, öncesinde mutlaka öğrenmeniz gereken çok önemli bilgiler var. Doktor seçiminden planlamaya, tekniklerinden kişiye özel uygulamalara kadar uzanan bu süreç hakkında detaylı bilgi almak üzere, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gözde Pamuk ile bir araya geldik ve merak edilenleri sizler içi sorduk.
 
  1. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
 
Merhaba, ben Dr. Gözde Pamuk, Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanıyım. 1988 yılında Giresun’da doğdum. Tıp eğitimimi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde, uzmanlık eğitimimi ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Şu an Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesinde görev yapmaktayım. Özellikle yüz estetiği ile ilgilenmekteyim. Evli ve 1 çocuk annesiyim.
 
  1. Burun yüzdeki en karakteristik yapıtaşı, öyle ki yüzdeki bütün anlamı değiştiriyor. Öncelikle burun estetiğini düşünen hasta adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Aynaya baktığımızda yüzümüzde ilk gördüğümüz yer burun, bu nedenle burun estetiği son derece talep gören bir işlem. Özellikle sosyal medya kullanımının artışı talebi de doğru orantılı olarak artırdı. Ameliyata karar vermiş olan hastalarımıza öncelikli tavsiyem ameliyat olacakları doktoru iyi araştırmalarıdır. Çünkü her ne kadar yüze uygun burunlar yapılmaya çalışılsa da aslında her doktorun kendine ait bir tarzı var ve sizin isteklerinizle uyuşuyor mu diye araştırılması gerekiyor. Bunun içinde daha önce ameliyat edilen hastalar bizim için önemli referanslar oluyorlar.
  1. Çoğu zaman hastaların beğendikleri burun şekillerini özellikle de ünlüleri referans alarak doktorlara isteklerini ilettiklerini duyuyoruz. Bu ne kadar doğru bir talep ve ameliyat öncesi hastaları ne şekilde hazırlamak, yönlendirmek gerekiyor?
Bu çok sık başımıza gelen bir durum fakat nasıl ki parmak izimiz kişiye özel, burnumuzun yüzümüzle oluşturduğu bütünlük de öyle. Güzel olduğunu düşündüğünüz burun sizin yüzünüzde çok yapay bir görünüm oluşturabiliyor. Bunun yanında ben bu yöntemi hastalarımın isteklerini daha iyi ifade edebilmeleri için kullanıyorum. Örneğin doğal burun istiyorum diyen bir hastam beğendiği burnu gösterdiğinde benim doğal burun tanımımdan başka bir şey kast ettiğini anlayabiliyorum.
  1. Ameliyat sonrası sonucu, öncesinde kendi yüzünde görebilme şansı var mı? Ve % 100 aynı sonuca ulaşılabiliyor mu?
Günümüzde ameliyat öncesinde photoshop programları kullanılarak burnu şekillendirmek oldukça yaygın ama burnumuz oyun hamuru değil; kemik, kıkırdak ve cilt gibi bir sürü farklı yapıda dokudan oluşuyor ve cilt altında neyle karşılaşacağınızı önceden tahmin etmek oldukça zor. Bu sebeple ben bu programları kullanmak yerine fotoğraf çekerek, muayene ederek yapmayı planladığım işlemler hakkında konuşuyorum. Bu aşamada hastanın size güveniyor olması oldukça önemli. 
  1. Burun estetiği trendleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Dolgu malzemelerinin giderek yaygınlaşması, burun dolgusu işleminin de sıklıkla yapılır hale gelmesini sağladı. Ameliyat olmaktan çekinen hastalar için tercih edilen, 5-10 dk. içerisinde uygulanabilen, 6 -18 ay arasında kalıcılığı olan bir yöntem olmakla birlikte, mutlaka profesyonel hekimler tarafından yapılması gerekmektedir. Burun, kanlanması çok yoğun olan bir organ olduğu için, beslenme bozuklukları, nekroz görülebiliyor. Ben burun dolgusu işlemini yalnızca daha önce ameliyat olmuş, küçük dokunuşlarla çözülebilecek sorunları olan hastalar için kullanmaktayım. 
  1. Burun estetiğinde uygulanan güncel teknikler nelerdir? Kişiye özel burun estetiği uyguluyor musunuz?
Burun estetiği, talebin de çok olması sebebiyle sürekli kendini yenileyen bir işlem. Günümüzde de burun sırtı koruyucu cerrahiler artış göstermeye başladı.  Açık veya kapalı teknikle yapılabilen, burun sırtına dokunmadan kenarlardan kırılarak burnun indirilmesini hedefleyen bir yöntem. Yine kenarların kırılması sırasında kullanılan yöntemler de çeşitlilik göstermeye başladı. Keski, tur, testere ve Piezo bu aşamada kullanılmakta. Benim güncel pratiğimde ise kendimi hangisinde daha rahat hissediyorsam en iyisi o. Tabii ki kişiye özel burun estetiği uyguluyoruz; önce hastamız taleplerinden bahsediyor, sonra ben neler yapabileceğimi anlatıyorum. Genellikle orta noktada buluşuyoruz.
  1. Öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İyileşme tam olarak ne kadar sürüyor?
Ek hastalıkları olan hastalarımız için gerekli konsültasyonlar istenmeli, kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolünde kesilmeli, sürekli kullanılan ilaçlar düzenlenmelidir. Ameliyat sonrasındaki dönemi ise erken dönem ve geç dönem olarak değerlendirebiliriz. Ameliyattan sonraki ilk 1 hafta yakın takipte oluyoruz. Tampon ve atel alınması için muayeneye çağırıyoruz. Hastalarımızın cilt kalitesine bağlı olarak morarma ve şişme görülebiliyor ama genellikle normal hayat 1. haftadan sonra başlıyor. Geç dönemde ise ilk 6 ay çok önemli, çünkü iyileşme 6 ay sürüyor. Darbe alınacak sporlardan kaçınılması, hafif gözlüklerin kullanılması ve gösterilen şekilde masaj yapılması gerekmektedir.
  1. Estetikle birlikte nefes alma zorlukları da tedavi edilebiliyor mu? Açık ve kapalı ameliyat arasındaki fark nedir?
Bir KBB hekimi olarak hastaların iyi nefes alıp vermelerini sağlamak öncelikli hedefim. Özellikle darbe sonrası burunda şekil bozukluğu gelişen hastalarımızda burun içerisinde kemik-kıkırdak eğrilikleri görülebiliyor. Bu ameliyat sırasında onları düzeltip, burun etlerini küçültüp rahat nefes almalarını sağlıyoruz. Ameliyat sonrasında 1 ay gibi bir süre burun içerisindeki kabuklanmalar ve iyileşme dokuları sebebiyle nefes konusunda zorluk yaşanabiliyor. Bu aşamada iletişim halinde olmak çok önemli, burun spreyleri ile genellikle bu problem de çözülüyor. Açık ve kapalı ameliyat arasındaki tek fark burun ucunun altındaki 1 cm. lik kesidir. Açık teknik sonrasında bu kesi genellikle hiç iz bırakmadan iyileşmektedir.
  1. Son olarak eklemek istedikleriniz?
Yüzümüzde ilk baktığımız yer burun olduğundan hastalarımız sıklıkla sorunun yalnızca burun kaynaklı olduğunu düşünmekteler, fakat yüzümüz bir bütün. Alın bölgesindeki çöküklük, gözaltlarındaki morluk, ince dudaklar ve geride bir çene burnun olduğundan daha büyük görünmesine neden olmaktadır. Bu sebeple ben tüm yüzü değerlendirerek, ihtiyaç olduğunu düşünüyorsam, ameliyat sırasında göbek bölgesinden aldığım yağı özel işlemlerden geçirerek, yüzün bu bahsettiğim bölgelerine enjekte etmekteyim. Bu yöntemle yapılan dolguların daha uzun süre kaldığı ve yüzde gençleşme sağladığı bilinmektedir.
 
Sevgiyle kalın☺
 
03/04/2021
Paylaş: