Estetik Dergisi

YÜZ BÖLGESİ GÜNCEL ESTETİK UYGULAMALARI - Op.Dr. Mustafa Murat Öztürk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

YÜZ BÖLGESİ GÜNCEL ESTETİK UYGULAMALARI - Op.Dr. Mustafa Murat Öztürk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yüzümüz iletişimde ön saflarda kullandığımız silahımız. Güzelliğimizin göze çarpan ilk parçasıdır. Hal böyle olunca estetik için en çok yenilik ve çeşitliliğin olduğu yer de yine yüzümüz olmaktadır. Kısıtlı bir alanda bu kadar çok uygulama olunca ister istemez bu uygulamaların birbiri ile olan ilişkileri ve görevleri de önem arz etmektedir. Bu yazımızda yüz bölgesine yönelik estetik cerrahi işlemleri ele alıyoruz.
 
  1. BİŞEKTOMİ
Yanaklara dolgun görünüm veren Bichat yağ yastıkçığının alınmasıdır. Ağız içinden yapılan 1 cm kesi ile işlem tamamlanmaktadır. Operasyon sonucunda yüz bölgesinin ters üçgen (gençlik üçgeni) görünümüne katkı sağlanmaktadır. İşlemden yaklaşık 3 ay sonra yanaklardaki dolgun görünüm azalmaktadır. Bu işlemde dışardan görünen bir kesi olmadığı için günlük hayata dönüş çok hızlı gerçekleşmektedir. Gençlik üçgeni oluşturmak için ilave olarak yanak ve çene dolguları, masseter botoksu ve çene ucu ve malar bölge protezleri de uygulanabilmektedir.
 
  1. GÖZ ÇEVRESİ ESTETİĞİ VE GÖZ KAPAĞI
Pandemi sürecinde maskeler gözlerimizin ön plana çıkmasına sebep oldu.  Göz çevresi estetiği daha bir önem kazandı. Göz çevresinde en sık uygulanan cerrahi işlem hiç şüphesiz üst göz kapağı estetiği olmaktadır. Göz tek başına değerlendirilemeyeceği için göz kapağı da çevresi ile birlikte değerlendirilmelidir. Alın ve kaş düşüklüğü olan hastada cilt, üst göz kapağında biriktiği için; sadece göz kapağı operasyonu (blefaroplasti) olmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu şekilde yapılan işlemlerde kaş daha da çökeceği için hastada istenmeyen, yorgun ve kızgın bir görüntü ortaya çıkabilmektedir.
Alt göz kapağı ise daha karmaşık bir yapı olup hem ameliyatı hem de ameliyat sonrası süreci daha komplike olmaktadır.
Yüz germe yapılması düşünülen bir hastada önce alt göz kapağı yapmak uygun bir yaklaşım olmayacaktır. Zira yüz germe ameliyatları sırasında cilt fazlalıkları göz altında birikeceği için genellikle alt göz kapağı ameliyatı da zorunlu hale gelmektedir. Ayrıca göz altındaki koyulaşmaların tedavisi için de alt göz kapağı estetiği ameliyatı gerekli olabilmektedir. Göz çevresine cerrahi işlemler uygulansa bile cilt esnekliği ve kalitesini arttırmak için dermatolojik destekler de sunulmalıdır. Bu amaçla PRP, periorbital mezoterapi ve peelingler ile topikal tedaviler unutulmamalıdır.
 
  1. BADEM GÖZ
Göz çevresi uygulamalarından biridir. Erkek ve kadında farklı uygulanmakla birlikte erkekte feminen bir sonuç ortaya çıkartabildiğinden, daha çok kadınlarda önermekte olduğumuz bir operasyondur. Temelde gözün dış köşesinin yukarı alınmasıdır. Özellikle dış köşesi aşağı yerleşimli kişilerde cinsiyet farkı gözetmeksizin çok iyi sonuç vermektedir.  Kadınlarda gözün iç ve dış köşeleri aynı seviyede bile olsa badem göz ameliyatı ile daha çekici bakışlar elde edilmektedir. Bu etkiyi dolgu, periorbital ip uygulamaları ve botilinum toksin enjeksiyonları gibi dermokozmetik girişimlerle desteklediğimizde sonuç çok daha estetik olabilmektedir.
 
  1. FOX EYES
Sıkı yapılan bir topuzda nasıl ki kaşlarımız yukarı ve dışa yönelir ve buna gözümüz de eşlik eder; işte fox eyes ameliyatından sonra bu görüntü ortaya çıkmaktadır. Kaşların yukarı ve dışa çekilmesi ile daha dinamik bir ifade elde edilmektedir. Cerrahi olarak yapılabildiği gibi ip askı yöntemleri ile de benzer bir görüntü sağlanabilmektedir. Son dönemde yıldızı parlayan bir estetik uygulama olsa da deneyim ve hasta uyumu gerekmektedir. Sonuç olarak kaş ve göz daha dikkat çekici olacağı için göz çevresi cildinin kalitesi de önem arz edecektir. Cildi canlı ve taze gösterecek, elastikiyetini sağlayacak dermatolojik girişimler de faydalı olacaktır.
 
  1. ALIN ve KAŞ KALDIRMA
Gözü çevresi ile birlikte değerlendirmekten söz edip de alın ve kaştan bahsetmemek olmaz. Günlük pratikte özellikle üst göz kapağına biriken cilt fazlalığının en büyük sorumlusu olarak alın ve kaş düşüklüğünü görmekteyiz. Klasik cerrahi ameliyatlara modifiye edilmiş cerrahi girişimler de katılmış, ayrıca ip askılama yöntemleri ile de benzer sonuçlar daha kısa kalıcılıkla sağlanabilmiştir. Alın bölgesinin kadınlarda dar ve bombeli olması daha estetik ve kadınsı algılanmaktadır. Ayrıca kaşlar da erkek ve kadınlarda gözlerin üst iç kısmında yaklaşık aynı yerden başlasa da dış kenarlar kadınlarda daha yüksekte bulunmaktadır. Kaşların parlak ve düzgün uzanımlı olması da estetik bir durum olup, bunu dermatolojik girişimlerle sağlamak gerekmektedir. Ayrıca alındaki bombeliği sağlamak için yağ greftlerinin yanında dermokozmetik dolgu uygulamaları da kullanılabilecek seçenekler arasındadır.
 
  1. LİPLİFT
Burun alt noktası ile dudak üst noktası arasındaki mesafe estetik algımızda çok önemlidir. Dudağın uzunluğu fazla olduğunda liplift ile kısaltılması mümkün olmaktadır. Liplift ile dudağın hem uzunluğu hem asimetrisi, hem de kalınlığı belli oranlarda düzeltilebilmektedir. Kadınlarda estetik görünen dudak boyu ortalama 15mm olarak saptanmıştır. Pratiğimizde 17 mm üzerindeki hastalarımıza isterlerse liplift uyguluyoruz. Ancak hastanın cildi, yüzünün yapısı gibi başka estetik kriterlerimiz de mevcut.
 
  1. GÜLME DEFORMİTESİ ve GÜLÜŞ ESTETİĞİ
Gülerken dişetinin görünmesi, burun ucunun aşağı çekilmesi veya üst dudağın yukarı katlanması “gülme deformitesi” olarak adlandırılmaktadır. Bazı hastalarımızın konuşurken bile burun ucunun sürekli aşağı ve yukarı hareketi bile rahatsız edici olabilmektedir. Cerrahi tedavisi olmakla birlikte cerrahi istemeyen hastalar için enjeksiyon uygulamaları da mevcuttur. Gülüş estetiğinin giderek daha önem kazandığı günümüzde plastik cerrahinin dermatoloji ve diş hekimliği ile ortak çalışması sonucu güzel ve başarılı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
 
  1. YÜZDE ASKI UYGULAMALARI
Yüzümüzde askılama ve germe işlemleri için kullandığımız cerrahi yöntemlere bir alternatif gibi gösterilse de henüz ameliyatlar kadar etkin ve kalıcı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu yöntem, anestezi engeli olan veya ameliyattan kaçınan hastalar için bir çıkış kapısı olmaktadır. Sedasyon veya lokal anestezi ile uygulanabilen yöntemin çeşitli amaçları mevcut. Kaş askılama, boyun ve yüz germe, fox eyes gibi işlemleri ip askılar ile de belli oranlarda yapabilmekteyiz. Askılamada eriyen veya kalıcı ip seçenekleri mevcuttur. Ama önemli olan iplere tutunacak cilt kalitesine sahip olmaktır. Kolajen gibi yapı taşlarını kaybetmiş zayıf ciltler uzun süre iplere tutunamayacağı için etki süresini kısaltmaktadır. İşlem öncesi veya hiç değilse işlem esnasında cildi güçlendirecek dermatolojik destekler kalıcılığa olumlu etki etmektedir.
 
  1. YÜZ & GIDI GERME
Tüm yüzün gençleşmesine en çok katkı sağlayan işlem yüz ve boyun germedir. Cilt gevşekliği, çene altı sarkması, bulldog, jawline, nazolabial oluk, marionette hattı ve dudak kenarı da dahil olmak üzere orta ve alt yüzdeki en iyi etkiyi elde ettiğimiz genel anestezi ile uygulanan bir işlemdir.  Ameliyattan sonra bir gün hastanede yatış gerektirir ve korse kullanımı önerilir. Bu işlem yüze genç bir görünüm katsa da cilt kalitesini arttırıcı bir etkisi yoktur. Tüm cerrahi işlemler gibi bu ameliyattan önce veya sonra cilt kalitesini artıran dermokozmetik uygulamalar önerilmektedir.
 
  1. KEPÇE KULAK
Genç kızlıktan erişkinliğe kadar en çok da kadınların sorunu olmuştur kepçe kulak. Lokal anestezi ile bile yapılabilen bir ameliyatla kalıcı olarak bu dertten kurtulmak mümkündür. Operasyon sonrası kulak bandajı kullanımı önerilmekte ve dikiş izleri kulağın arkasında olduğu için görünmemektedir. Ameliyatta kullanılan kalıcı iplerin şeffaf veya beyaz olması gerekir. Bu şekilde güneşli havada, flaşlı fotoğraf çektirirken veya AVMlerdeki aydınlatmalarda cilt altında refle veren ipler sorun olmaz. Ayrıca kullanılan iplerin iğnelerinin de yuvarlatılmış veya kıkırdak için uygun yapıda olması gerekir ki kıkırdaklara zarar vermesin, kıkırdak yırtıkları oluşmasın. Kulağını saçıyla kapatan, hayatında hiç saçını toplayamamış, topuz yapmamış birine şifa olmak gerçekten çok büyük mutluluk.
 
  1. BURUN ESTETİĞİ
Popülerliği hiç düşmeyen estetik ameliyatların başında burun ameliyatları gelmektedir. Yüzümüzün ortasında bulunan ve yüzün 3 boyutlu yapısına en çok katkı sağlayan burnumuz yüzümüzün odağında olduğu gibi, estetik algının da merkezinde yer almaktadır. Bir insan yüzüne baktığımızda hem yüzü bir bütün olarak değerlendiririz, hem de belli alanlara odaklanarak tüme varmaya gideriz. Odaklandığımız en çıkıntılı alan şüphesiz burnumuzdur. Son zamanlarda estetiğe olan talep yüzünden branşı estetik olmamasına rağmen birçok hekim de burun estetiğine ilgi duymuştur. Bu sayede kimi hekimler estetik ameliyatları öğrenebildiği kadarı ile, kimileri ameliyatlara dalmadan dolgu ve ilaçlarla, bazıları da sadece renk ve gölge oyunlarını kullanarak makyajlarla burun estetiği üzerine işlemler yapmaya çalışmışlardır.
Estetik ameliyatların yalnızca estetik cerrahlara yaptırılması tabii ki akla en yatkın olandır. Ancak ekonomik şartlar merdiven altı yerlerde bu işlerin yapılmasına neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki estetik acil bir durum değildir, bekler. Sağlığımızı riske atmayalım. Her işi erbabına bırakalım.
 
03/04/2021
Paylaş: