Bişektomi (yanak inceltme) operasyonları; son dönemlerin en popüler uygulamalarından... Günümüzde daha çok estetik amaçla yanak dokusunun inceltilmesi ve daha ince ve üçgen şeklinde bir yüze sahip olmak için yapılsa da bazen fonksiyonel sebeplerle de yapılabilmektedir. Son dönemlerde bu konuyla ilgili hastalarımızdan pek çok soru gelmekte. Bu röportajda bişektomi hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt vermeye çalıştım.
Dr. Zeynep Fatma Zor, Ankara’da Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı fakültenin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda doktora ve uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Halen Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘Michigan University, Faculty of Medicine, Department of Oral and Maxillofacial Surgery’ da 2009 yılında da İngiltere’de ‘Cardiff University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery’ bilimsel çalışmalar ve klinik gözlemler yapmak amacıyla bulunmuştur. VESTA Akademi ile Knightsbridge Academy of London’ın ortak düzenlediği botoks-dolgu kursuna katılmış ve sertifikasyon sonrası diş hekimliğinde botoks uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Nobel Biocare firmasının Bahçeşehir Üniversitesi ile düzenlediği ve kadavralar üzerinde gerçekleşen Zigoma İmplant ve All-on- Four kursları ile yine JD Dental İmplant firmasının İstanbul’da düzenlediği All-on-Four kurslarına katılıp zigoma implantları ve dental implantlarda all- on-four sistemleri üzerine sertifikasyon almıştır. Ayrıca İsviçre’nin Zürih ve Basel kentlerinde Straumann (ITI) implantlarının düzenlediği teorik ve pratik eğitimleri içeren kursa da katılmış ve implant tedavisinde kemik ve dişeti cerrahisinden protez aşamasına kadar olan tüm aşamalar üzerine çalışmıştır. Yurt içi ve yurt dışında pek çok bilimsel kongre ve sempozyumda konuşmacı ve oturum başkanı olarak görev almıştır. Ağız-çene cerrahisi, dental implantoloji, zigoma implantları, ortognatik cerrahi, çene eklemi bozuklukları, estetik diş hekimliği ve botoks uygulamaları üzerine çalışmaktadır. Ulusal ve uluslararası indekslerde taranan pek
çok yayını bulunmakta, çalışmalarını ağız-çene cerrahisi, dental implantoloji, estetik diş hekimliği, gülüş tasarımı ve diş hekimliğinde botoks uygulamaları üzerine devam ettirmektedir.
Bişektomi (yanak inceltme) operasyonları; son dönemlerin en popüler uygulamalarından... Günümüzde daha çok estetik amaçla yanak dokusunun inceltilmesi ve daha ince ve üçgen şeklinde bir yüze sahip olmak için yapılsa da bazen fonksiyonel sebeplerle de yapılabilmektedir. Son dönemlerde bu konuyla ilgili hastalarımızdan pek çok soru gelmekte. Bu röportajda bişektomi hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt vermeye çalıştım..
Bişektomi nedir?
Yanaklarda bulunan ve genelde üst azı dişler hizasında olan ‘’bişat yağ dokusunun’’ bir kısmının alındığı operasyonlardır.
Kimlere bişektomi yapılması uygundur?
Aslında en çok estetik nedenlerle insanlar bişektomi yaptırmaktadırlar. Ancak çene cerrahisi açısından baktığımızda bazen fonksiyonel sebeplerle ya da yapılan çene operasyonlarını desteklemek amacıyla da yapılabilmektedir. Doğru hasta seçimi bu aşamada oldukça önemlidir. Bişektomi isteyen her hasta, hekim tarafından doğru incelenmeli ve gerçekten ihtiyacı varsa bu operasyon yapılmalıdır. Estetik amaçla baktığımızda kilo verdiği halde veya normal kiloda olduğu halde kişide hala yuvarlak bir yüz ve kilolu bir görünüm varsa uygulanabilir. Yüz ve boynunda fazla miktarda yağlanması olan kişilerde bişektomi yeterli olmayabilir. Yüzü zayıf ve ince kişilere yapıldığında da ileri yaşlarda yağ dokusunun daha da eriyememesi neticesinde yüzde ciddi çökmelere sebep olabilir.
Bişektomi nasıl yapılır?
Bişektomi ameliyatları lokal anestezi altında ve ağız içinden (intraoral) gerçekleştirilen kesilerle yapılabilen operasyonlardır. Dolayısıyla ağız dışından herhangi bir iz görülmez. Ağız içinden üst azı dişler bölgesindeki sulkus ve yanak arası bölgeden yaklaşık 1-1.5 cm’lik kesiler yapılarak yağ dokusu çıkartılır. Burada önemli olan yağ dokusunun total değil parsiyel olarak çıkartılmasıdır.
Bir kısım yağ dokusu destek olarak mutlaka bırakılarak yanağın ilerleyen dönemlerde çökmesi önlenmelidir. Hastanın yüzünde herhangi bir asimetriye sebep olmayacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Yağ dokusu alındıktan sonra operasyon sahası kendiliğinden eriyen süturlar ile dikilerek kapatılır.
Bişektomi operasyonu sonrası nelere dikkat edilmeli?
Genel anlamda ağız içi operasyonlardan sonra verilen standart önerilerle beraber ekstra bazı öneriler de verilir. Örneğin operasyon günü basınçlı bandaj uygulaması, 24-48 saat soğuk uygulama ve post-op 1 haftalık dönemde ekstra egzersiz uygulamaları gibi... Ameliyat sonrası 5-7 gün ödem görülebilir. Ağız içi hijyene dikkat edilmesi, alkol-sigara tüketilmemesi, kanama riski oluşturabileceği için antikoagülan ilaçlar kullanılmaması önemlidir.
Bişektomi sonrası ne tarz sıkıntılar görülebilir?
Bişektomi operasyonları genel olarak kısa süren ve lokal anestezi altında yapılan basit operasyonlardır. Operasyon sonrası hasta hemen sosyal yaşantısına devam edebilir. Ancak operasyonun yapıldığı lokalizasyonda en büyük tükrük bezi olan parotis bezi vardır. Parotis bezinin zarar görmesi tükrük salgısında ciddi anlamda azalmaya neden olabilir. Yine o bölgede yüz sinirine ( Fasiyal sinir) ait zedelenmeler olabilir. Bu da yüz mimiklerinde geçici veya kalıcı hasarlara yol açabilir. Ağız açıklığında kısıtlılıklar olabilir. Anestezi altında yapıldığı
için anesteziye bağlı komplikasyonlar görülebilir. Simetrik yapılmazsa yüz görünümünde asimetrik görünüme sebep olabilir.
Bununla beraber normal bir ağız içi cerrahi operasyon sonrası görülebilecek kanama, hematom, enfeksiyon gibi komplikasyonlar da bişektomi sonrası görülebilir.
Bir hekim olarak bişektomiyi önerir misiniz?
Bu soru oldukça sık duyduğum bir soru. “Bişektomi yaptıralım mı, önerir misiniz?” şeklinde çok soru alıyorum. Bişektomi insanların yeni yeni duyduğu, son yılların yükselen trendi olan operasyonlarından...
Ancak biz çene cerrahisi içinde bişat yağ dokusuna yönelik operasyonları klinik rutininde zaten sıkça yapmaktayız. Aldığımız yağ dokusunu ağız içinde veya çene eklemi (TME) operasyonlarında greft olarak kullanmaktayız. Bazen çenelerdeki kapanış ilişkisini ve profili düzelten ortognatik cerrahi operasyonları sonrası yüzdeki dokuları desteklemek ve yüzün şekillenmesinde yardımcı olarak da yapılır bu operasyonlar. Ancak özellikle estetik amaçlı olarak ince-üçgen bir yüz şekline sahip olmak için yapıldığında ilk dikkat edilmesi gereken faktör doğru hasta seçimidir. Unutulmamalıdır ki vücuttaki her dokunun bir fonksiyonu ve görevi vardır, yanaktaki yağ dokusunun bile...zaman içerisinde, yaş aldıkça yağ dokusunun miktarında azalma meydana gelir. Bu da zaman içerisinde yüzümüzde çökmelere ve sarkmalara sebep olur. Yukarı da bahsettiğim gibi normal kilosunda olup yüzünde ciddi anlamda yağlanması olan, yuvarlak ve kilolu yüz görünümüne sahip bireylere yapılabilir. Genelde kilolu kişilere hemen yapılması önerilmez, kilo verdikten sonra yüz şekli değerlendirilerek gerekirse önerilir. Zaman içerisinde yağ dokumuzun azalması devam edeceğinden hem elmacık kemiğini desteklemek açısından hem de zaman içerisinde olabilecek yüzün fazla çökmesi gibi komplikasyonları önlemek açısından da yağ dokusunun rahatça alındığı kısmın alınması kalan dokunun bırakılması önerilir. Dolayısıyla gerçekten ihtiyacı varsa hastanın bişektomi öneririm.
02/02/2021