DR. AYTEKİN GULİYEVA
TRİKOLOG (SAÇ DOKTORU)
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 50-60 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve mutlaka trikoloğa (saç doktoru) başvurulmalıdır.
Saç dökülmesinin pek çok farklı sebebi olabilmektedir:
"Androgenetik alopesi" olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi, daha çok erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.
Liken planus gibi bazı deri hastalıklarında geriye dönüşü olmayan kalıcı saç dökülmeleri gelişebilmektedir. Liken planus hastalığının erken tanı ve tedavisi, kalıcı saç dökülmesini önleme açısından oldukça önemlidir.
Bazı kişiler ise psikolojik nedenlere bağlı olarak kendi saçlarını koparırlar. Tıpta bu hastalığa trikotillomani adı verilir ve psikolojik destek ile tedavi edilebilir.
Tiroid hastalıkları gibi hormon düzensizliğine yol açan bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Gebelik döneminde hormon seviyesindeki farklılıklar nedeni ile saç dökülmesi gözlemlenmektedir. Çoğunlukla bu durum geçicidir.
Anemi; yani kansızlık özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Anemi tedavisi ile saç dökülmelerinin durdurulması mümkün olabilmektedir.
Vücutta demir, çinko gibi minerallerin eksik olması saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mineral takviyesi yapılarak saçların dökülmesinin durdurulması mümkün olabilmektedir.
Bazı yaşam alışkanlıkları da saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bunların başında; düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, stres yer almaktadır.
Yanlış saç bakım alışkanlıkları saç dökülmelerinin bir diğer nedenidir. Saçı sürekli çok sıkı toplama, yanlış yıkama alışkanlıkları, saçı kimyasal maddelere maruz bırakma örnek olarak sayılabilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?
En sık karşılaşılan saç dökülme sebebi, testosteron hormonunun saç köklerini aşırı duyarlı hale getirmesi sonucu gerçekleşen erkek tipi saç dökülmesidir. Daha çok erkeklerde görülmekle birlikte, kadınlarda da görülen bir tiptir. Andro genetik olarak bilinen bu tip dökülmede, dökülme alından arkaya doğru gerçekleşir ve yaş ilerledikçe dökülme oranı da artar.
Erkeklerde oluşan dökülmenin çoğunluğu bu şekilde gerçekleşir. Eğer dökülme şekli erkek tipi dökülmeyse dökülen yerin alan büyüklüğüne bakılır. Bu açıklık kapanamayacak durumdaysa ve saç kök kaybı çok fazlaysa saç ekimi önerilir. Daha az saç kaybı olan erkek tipi saç dökülmelerinde ise, %80-90 civarında başarı sağlanan PRP ve Mezoterapi ile destek tedavisi önerilir.
Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda saç dökülmelerinde ise, en sık rastlanan sebepler tiroid hastalığı, diyabet ve demir eksikliği anemisidir. Kadınlar saç dökülmesi şikayetiyle hekime başvurduklarında, öncelikle bunun erkek tipi saç dökülmesi mi yoksa kadın tipi saç dökülmesi mi olduğunu öğrenmek amacıyla gerekli incelemeler yapılır. Dökülmeye bir hastalığın sebep olup olmadığı sorgulanır ve ardından da kan tahlilleri ve testler yapılarak demir, biotin ve çinko gibi vitamin eksikliği ya da tiroid hastalığının olup olmadığı belirlenir. Bunun sonuçlarına bakılarak dökülme tipi belirlenir ve uygun olan tedaviye başlanır.
Mevsimsel Saç Dökülmesi Nedir?
Saç dökülmesine sebep olan bir başka sık rastlanan sebep ise mevsimsel dökülme diye bilinen, özellikle yaz bitiminden sonbahara geçiş sürecinde oluşan dökülme türüdür. Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Mevsimsel dökülmeye sebep olan, yaz aylarında bolca maruz kalınan güneşin vücutta melatonin üretimini sınırlamasına sebep olduğu düşünülür. Melatonin olmadığında saç teli, saç yaşam döngüsündeki ilk iki fazı hızlıca geçirerek en son faz olan telojen (zayıflama ve düşkünlük aşaması) fazına geçer. Bu da saçın ortalama ömrünün kısalarak, hızlıca kaybedilmesi ile sonlanır.
Mevsimsel dökülmeden en az etkilenmek için;
Vücudun ürettiği melatonin miktarını arttırmak önemlidir. Ananas, muz ve portakal gibi melatonin üretimini arttıran besinleri tüketmek yardımcı olabileceği gibi saç büyümesine yardımcı antioksidan içeren meyvelerden elde edilen meyve sularını tüketmek de melatonin üretiminin artmasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca, saçlarımızı yazın olumsuz hava şartlarından korumak; çok uzun saatler güneşe maruz kalmasını engellemek için şapka kullanımı da saç telinin sağlığını korumada önemlidir.
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Beslenmenize önem vermeli,
Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırmalı,
Saçınızı çok fazla ısıl işlemden korumalı,
Uyku düzeninize dikkat etmeli,
Temizliğine önem vermelisiniz.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Erkek saç dökülmesinde erken evrede dökülme kontrol altına alındığında, saç ekim ameliyatına gerek kalmadan saç miktarının artması sağlanabilir. Bu amaçla uygulanabilecek yöntemler; dihidrotestosteron (DHT) oluşumunun medikal uygulamalarla sınırlandırılması, topikal losyon uygulamaları, saç hücre bölünmesinin lazerle hızlandırılması, plateletten (trombosit), zengin plazma (PRP) ve mezoterapi kullanılmasıdır. Bu yöntemlerle kayıp geciktirilebilir.
Saç Dökülmesinin Önlenmesinde Uygulanan PRP ve Mezoterapi Yöntemi Nedir?
PRP İşleminde, kişiden alınan kan özel bir işlemden geçirilerek plateletler ayrılır ve saç dökülen bölgelere enjekte edilir. Plateletler içlerindeki büyüme faktörleri sayesinde ciltte gençleşmeye, saç dökülen alanda büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Özellikle çevresel ve genetik faktörlere bağlı hücre yenilenmesinin yavaşladığı durumlarda yenilenmeyi hızlandırır. PRP ile saç tedavisi ortalama 15 günde bir olacak şekilde genellikle 3-4 ay sürede uygulanır. Daha sonra her yıl 1 kez tekrarlanır.
Mezoterapi; vitamin, mineral, protein, enzim, hormon ve diğer biyoaktif maddelerin deri altına enjekte edilerek saç hastalıklarının tedavi edilmesi yöntemidir.
TRİKOLOG (SAÇ DOKTORU)
DR. AYTEKİN GULİYEVA
www.trixoloq.az
+994706295104
Instaqram: @dr._trixoloq_sac_xestelikleri