YÜZ VE GÜLÜŞ TASARIMINA BÜTÜNSEL YAKLAŞIM
DR. ESRA BOZBAY
FACE&SMİLE CLİNİC KURUCUSU
Yüz ve gülüş tasarımında artık kişinin yalnız dişlerine odaklanmıyoruz. Yeni nesil teknolojilerle diş hekimliğinin dünyada geldiği noktada kişiye özel yüz ve gülüş tasarımları yapıyoruz. Bu konseptte; kişinin yüz oranlarına, alt-üst çene ilişkilerine, iskeletsel ve yumuşak doku desteğine ve dudak çevresi dokularına odaklanıyoruz. Tedavi ve planlama öncesinde, dijital fotoğraflar ve videolar alıyoruz. Kişinin yüz oranları, dudak pozisyonu ve kalınlığı, dişlerin dudak desteği, diş eti görünürlüğü, dudak ve burun arasındaki mesafe, çene ucunun ileride ya da geride olması, alt yüz yüksekliğinin tüm yüze oranı, ten rengi gibi kriterlere bakıyoruz. Topladığımız bu verileri en ideal hale getirmek için altın oran verilerinden yararlanarak bilgisayar ortamında kişiye özel tedavi planını oluşturuyoruz.
Diş tedavilerinde burun altından çene ucuna kadar olan mesafe; yani alt yüz yüksekliği oldukça önemlidir. Çene-yüz cerrahlarının ortodontistler ve protez uzmanları ile değerlendirdiği hasta kriterlerinde alt ve üst çene pozisyonlarına bakılır. Bazen gülüş esnasında dişlerinin hiç görünmediği, bazen de güldüğünde diş etlerinin fazla görünmesi (gummy-smile) şikayeti ile bizlere gelen hastalarımız oluyor. Biz bu durumlarda kişinin iskeletsel durumunu, yumuşak dokularını ve kasların aktifliğini, dişlerin kapanışını (okluzyon) ve çene eklem pozisyonlarını değerlendiriyoruz. Diş eti görüntüsünden rahatsız olan kişilerde çoğu zaman ortognatik cerrahi gibi büyük operasyonlar gerektirmeden kuron boyu uzatma veya dudağı yeniden konumlandırma (lip repositioning) gibi basit cerrahilerle anında ve kalıcı çözümler sağlayabiliyoruz. Böylece kişiler sosyal yaşantılarına kısa zamanda dönebiliyor ve rahatça gülümseyebiliyor.
Dijital ortamda planlanan gülüş tasarımı, hekim ve hastanın hayal ettiği estetik sonuçları somutlaştırarak sürecin profesyonel bir şekilde ilerlemesini sağlarken hata payını da en aza indiriyor.
Lip Repositioning (Dudak Konumlandırma)
Pek çok insan gülerken diş etlerinin aşırı görünmesinden rahatsız oluyor. Gülümseme esnasında diş etlerinin 3 mm’ ye kadar görünmesini normal kabul ediyoruz. Bu sınır 3 mm‘yi geçtiğinde gummy-smile yani diş eti gülümsemesi ortaya çıkar ve bu durum birçok kişi tarafından çekici görülmemektedir. Bunun sebebi dudağı yukarı çeken kasların normalden uzun ve aktif olmasıdır.
Aşırı diş eti görüntüsünü ortadan kaldırmak ve güzel bir gülümseme geliştirmek için dudağa yeniden konumlandırma yani lip repositioning cerrahisi yapıyoruz.
Diş eti gülümsemesinin düzeltilmesi için botoks gibi cerrahi olmayan tedavi yöntemleri olsa da sonuçlar 2-4 ay arasında geçici bir etki sağlar ve tekrarlanması gerekir.
Lip repositioning lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Bu cerrahi ilk kez 1973 yılında yapılmıştır. Dudağı yeniden konumlandırma, dudağı yukarı çeken kasların hareketini kısıtlayarak gülümseme esnasında aşırı diş eti görüntüsünü azaltır. İşlem son derece güvenli ve öngörülebilir sonuçları olan bir dudak cerrahisidir.
İşlem sonrası yüzde ya da ağız dışında görünen bir iz kalmaz. Yapılan bu gülüş estetiği sonrası gülümseme esnasında bir zorluk oluşmaz ve doğal gülüş bozulmaz.
Peki, bu işlem kalıcı mıdır?
Konu ile ilgili yapılan yüzlerce bilimsel makalenin derlendiği bir çalışmada bu işlemi yaptıranlar da kalıcılığın en az %75 oranında olduğu ve ortognatik cerrahiye oranla daha az komplikasyon olması nedeniyle tedaviden yüksek oranda memnuniyet olduğu bildirilmiştir.
Bu işlemi nasıl yapıyoruz?
Öncelikle dijital ortamda fotoğraf ve video kayıtları alıyoruz. İstirahat pozisyonu, konuşma, gülümseme ve aşırı gülme sırasında görünen dişetlerini teknolojik uygulamalarla kişiye özel bilgisayar üzerinde dudağın kaç milimetre kısalması gerektiğini tasarlıyoruz.
Bu uygulamada, kişinin yüzüne göre burun tabanından çenenin en alt yumuşak dokusuna kadar olan yüzün 1/3 alt bölümünün total yüz yüksekliğine oranını değerlendiriyoruz. Bu orana göre cerrahi aşamada kısaltılması gereken mesafe kadar bir kısaltma yapıyoruz.
Lip Lifting (Dudak Kaldırma Cerrahisi)
Üst dudak kısalığı olarak da bilinen lip lifting ameliyatı, üst dudak bölgesinin uzunluğundan memnun olmayan ve gülerken dişleri yeteri kadar görünmeyen hastalara uygulanır. Genç dudak kısa, düzgün ve hacimli iken; yaşlanan dudaklar daha uzun, kavissiz ve hacimsizdir. Dudak kaldırma prosedürü, daha estetik bir görünüm ve daha yüksek bir üst kesici diş görünümü için dudağın dikey olarak kısaltılmasıdır. Dudakların vermilyon kısmı (kırmızı kısım) az gözüktüğünde üst dudak kısa ve dudak-burun mesafesi uzamış gözükür. Burun-dudak arası mesafenin uzun olması yaşlı bir görünüme neden olur. Bu işlemde, üst dudak, kolumella tabanı (burnun orta sütunu) ile dudağın kırmızımsı pembemsi yerin arasındaki bölgeyi ifade eder. Bununla birlikte, bu aralık kişilerin yüz hatlarına ve yüzünün büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Lip lifting yani dudak kaldırma ameliyatında kişilerin bu bölgesindeki mesafeyi azaltarak dudaklarına melek kanadı etkisi yaratmayı amaçlıyoruz.
Bu işlemde, burnun altında iz kalır mı kaygısını taşıyan birçok kişi var. Bu cerrahide yapılan kesilerin nereden yapıldığına göre bu durum değişiklik göstermektedir. Son dönemde bu konuya eğilen çalışmacılar birkaç yöntem denemiştir. Bu yöntemlerden bazıları; burun kanatlarından elips şeklinde kesiler yapmak ya da burun içinden kesiler ile iz kalmasını engellemektir. Lip lifting işlemi için son dönemlerde kullanılan melek kanadı şeklindeki eksizyonlar burun içinde kalacak şekilde yapılır ve yüzde görünen bir iz kalmaz. Bu işlem esnasında dudakları ince olan kişilere kalıcı bir dudak dolgusu da yapabiliyoruz. İşlem esnasında çıkarılan doku üzerinde deepitelizasyon yaparak; yani deri kısmından ayırdığımız kişinin kendi bağ dokusunu dudağın içine yerleştiriyoruz, böylelikle
kalıcı olarak dudak kalınlığını artırmış oluyoruz.
Pembe Estetik
Güzel bir gülüş için yalnız beyaz ve estetik dişler yeterli değildir. Sağlıklı, estetik ve belli ölçülerde görünen diş eti kısmı gülüşü tamamlar. Bazen diş etlerinin fazla görünmesi, bazen de dişetlerinin çekilerek kök yüzeylerinin ortaya çıkması gerek sağlık açısından gerek estetik açıdan sorunlara yol açar. Pembe estetikte; Hollywood Smile ismini verdiğimiz diş ve dişeti görünümünü 3 boyutlu olarak değerlendiriyoruz. Kişinin gereksinimine göre dişetlerinin başlangıç yerlerinin hizalanması, asimetrilerinin giderilmesi, çekilen diş eti kayıplarının yerine geri oluşturulması, dudağın konumlandırılması ya da burun-dudak mesafesinin kısaltılması gibi işlemler yapıyoruz. Bu işlemleri lazer, elektrokoter ve minimal cerrahi girişimlerle tamamlıyoruz. Böylece kişiye daha estetik ve sağlıklı bir pembe estetik alan oluşturuyoruz. Bu konseptte kişinin, diş, dişeti, dudak, gülüş, çene estetik oranları göz önünde bulundurularak bütünsel bir gülümseme sağlanır.
Diş eti Depigmentasyonu
Genetik veya sigara gibi etkenlere bağlı dişeti rengi mor, siyah olan kişilerde lazerle dişetinin pembeliğini geri kazandırabiliyoruz. Bu işlem lokal anestezi ile yapılan basit bir pembe estetik işlemidir. Sigara içilmediği sürece geri dönmez, kalıcılık sağlanır.
Kuron Boyu Uzatma
Dişetlerinin dişlerin üzerini fazla kapattığını, muayene esnasında dişlerin mine kısmını kök kısmından ayıran çizginin nerede olduğunu tespit ederek, işlem için kişinin uygun olup olmadığına karar veriyoruz. Bazı kişilerde pasif erupsiyon dediğimiz, dişlerin dişetleri ile fazla örtülü olduğu durumlar yalnız estetik sorunlara değil, aynı zamanda cep oluşturarak dişeti hastalığına sebep olabiliyor. Bu işlem, aynı zamanda dişeti estetik kriterlerine göre dişeti hizaları uyumsuz olan ve asimetrik diş görünümüne sahip olan kişilerde de tercih edilir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Operasyon sonrası iyileşme hızlıdır, 1 hafta sonra normale dönülür. İşlem sonrası sıcak yenmemesi, baharatlı, acı tüketilmemesi ve ilaçların düzenli kullanımı tavsiye edilir.
25/12/2021